AZ Sint-Elisabeth Zottegem: 70 bevallingen meer in 2019

In het voorbije jaar 2019 vonden er in de materniteit van het Zottegemse Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth 742 bevallingen plaats. Daarbij zagen ook zes tweelingen het levenslicht (in 2018 waren er dat negen), wat resulteert in een totaalcijfer van 748 geboorten: 351 meisjes en 397 jongetjes. In vergelijking met 2018 zijn dat 70 bevallingen en 67 baby’s meer (in dat jaar waren er 672 bevallingen en 681 geboorten). H ét recordjaar in de geschiedenis van het AZ Sint-Elisabeth is 2013 met toen 780 bevallingen en 791 geboorten.

Met deze jaarcijfers zit het AZ Sint-Elisabeth ruimschoots zowel boven de thans nog geldende norm van minimum 400 bevallingen als boven de norm van minstens 557 bevallingen die onlangs in een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg is voorgesteld als minimum noodzakelijk om kosteneffeci ënt te zijn en die, in geval deze van toepassing zou worden, ook in de regio Vlaamse Ardennen een paar ziekenhuizen eventueel zou verplichten hun kraamafdeling te sluiten.

Dit laatste gebeurde reeds vorig jaar op 1 juli met de materniteit van het ASZ Geraardsbergen, hetgeen ook heeft geleid tot de toename van het aantal bevallingen in het AZ Sint-Elisabeth. Want alhoewel vrouwen voor bevalling vanuit Geraardsbergen doorverwezen worden naar het zusterziekenhuis in Aalst, gaat blijkbaar niet iedereen hierop in en kiezen aanstaande ouders voor het dichterbij gelegen Zottegemse ziekenhuis. Het AZ Sint-Elisabeth beschikt overigens over vijf verloskamers en twintig bedden op de kraamafdeling, waardoor er in principe tot duizend bevallingen per jaar mogelijk zouden zijn.

(N.v.d.r.: Mogelijk krijgt u dit artikel ook te lezen in een volgend nummer van Infokrant Egmont vermits de uitgever van dat magazinetje geregeld NUUSberichten plagieert.)