Zwaar verloederd achttiende-eeuws kasteel grotendeels uitgebrand. Brandstichting?

 
Foto’s Luc Swartebroeckx


Viane. Omstreeks 14.00 uur snelden verschillende brandweerkorpsen richting Viane. Het zestiende-eeuws kasteel Blondel de Beauregard stond in lichterlaaie. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen reeds door het dak. De brandweerlieden konden enkel toekijken hoe het vuur zijn werk deed. Samen met de architecturaal belangrijke koepel brandde het gebouw deels uit. Het kasteel stond al jaren leeg. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Bouwkundig erfgoed
In 2016 sleepte de stad Geraardsbergen de eigenaar van het kasteel van Viane voor de rechter. Voordien was ook de inspectie Onroerend Erfgoed al een burgerlijke procedure gestart om de eigenaar van het verwaarloosde kasteel aan te zetten tot renovatie. De eigenaar moest voor de rechter verschijnen en moest het kasteel in zijn oude glorie herstellen. Het kasteel en het omliggende domein zijn sinds 1977beschermd als cultuurhistorisch landschap. In 2009 werd het kasteel erkend als bouwkundig erfgoed.

Feestzaal en nostalgie
Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand een feestzaal, waar veel inwoners van Viane hun huwelijk hebben gevierd. Een aantal jaren geleden kwam een Nederlander met een idee op de proppen om het kasteel om te bouwen tot een ouderlingentehuis met verschillende luxeappartementen, maar de plannen bleven in de lade liggen. De stad kon de eigenaar onder druk zetten om het dak te herstellen, maar daar bleef het bij.

Het deed heel veel inwoners van Viane pijn om hun kasteel zo verwaarloosd te zien. Hun nostalgie zagen ze de afgelopen uren letterlijk in rook opgaan.

Julien Borremans