Boek aan huis, laagdrempelige gezinsondersteuning

in Merelbeke, Destelbergen en Gavere

Met Boek aan huis willen Merelbeke, Destelbergen en Gavere werken rond taalontwikkeling en laagdrempelige gezinsondersteuning bij gezinnen met kleuters. Boek aan huis brengt het plezier van taal, voorlezen en boekjes dichter bij gezinnen.
Kinderarmoede stijgt overal, ook in onze streek. Jammer genoeg betekent dat ook dat sommige gezinnen minder mogelijkheden hebben om hun kinderen alle mogelijke ontwikkelingskansen aan te bieden. Binnen het project Boek aan huis brengt een vrijwilliger wekelijks een bezoekje aan een gezin uit de buurt. Samen met de ouders wordt er voorgelezen en spelen ze educatieve spelletjes. De vrijwilliger neemt het gezin ook mee om de ontspanningsmogelijkheden en vrijetijdsactiviteiten in de buurt te leren kennen.

Boek aan huis gaat verder dan voorlezen
Het gezin kan bij een professionele coach terecht voor info over sociale rechten en laagdrempelige opvoedingsvragen. Je weg vinden in het hulpverleningslandschap is immers niet altijd eenvoudig. Daarnaast kunnen de ouders meer informatie krijgen over de school en het onderwijssysteem en probeert de coach het contact tussen ouder en school te versterken. Hij of zij ondersteunt zo de gezinnen en de vrijwilligers en legt de brug naar de school en het onderwijs.
“Met dit project hopen we het netwerk rond het gezin te versterken met vrijwillige, laagdrempelige en positieve ondersteuning door en in de buurt. Zo willen we elk kind maximale ontwikkelingskansen bieden”, verduidelijkt schepen van Sociale Zaken Daisy Poriau.

Meld je aan als vrijwilliger
Heb je zin om als vrijwilliger aan de slag te gaan binnen dit project? Stel je kandidaat via sociaalhuis@merelbeke.be. Je wordt dan in het voorjaar uitgenodigd voor een infosessie.
Dit project kan gerealiseerd worden met steun van de provincie Oost-Vlaanderen en het plattelandsloket. Voor de uitvoering van dit project ontvangen wij €75.074,72 subsidies. De eerste gezinnen zullen vermoedelijk in september kunnen opstarten.