Sint-Barbaracollege kweekt wetenschappers

De zesdeklassers van het Sint-Barbaracollege in Zottegem genoten deze week van een zogenaamde ‘wetenschapsklas’ begeleid door vier wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

“Door echte wetenschappers naar de klassen te brengen wil we de interesse in wetenschappen bij onze 11- en 12-jarigen aanwakkeren en hen enthousiast maken voor biowetenschappen”, motiveert directeur Marc De Groote het initiatief. “Als inleiding vertelden de wetenschappers dat ze in labo’s werken en dat ze daar onderzoek doen naar de werking van ons lichaam, planten, gisten, bacteri ën en virussen. Ze zoeken bv. uit waarom bepaalde kinderen wel ziek worden en anderen dan weer niet. Zo zetten ze een eerste stap om een passend geneesmiddel te vinden.”

“De leerlingen mochten kennismaken met enkele technieken zoals nauwkeurig werken met pipetjes en cellen bekijken onder de heel degelijke microscopen. Het was ook leuk om de stukjes darm van een muis te kleuren en het meest boeiende was wel het isoleren van het eigen DNA. Er werd dan ook verwonderd gekeken naar de verschillende proefbuisjes. De leerlingen werkten heel nauwkeurig en waren enorm begeesterd. Het werd een uitgesproken impuls voor wetenschap.”