Beroependorp laat meer dan 800 leerlingen hun talenten ontdekken in Geraardsbergen


Geraardsbergen. Op 11, 12 en 13 februari 2020 vindt het tweejaarlijkse Beroependorp plaats voor alle leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar van Geraardsbergen. Maar liefst 882 leerlingen uit een twintigtal Geraardsbergse scholen krijgen de kans om beroepen te ontdekken én te ervaren. Op die manier leren zij wat hen interesseert en waar ze goed in zijn. Dit kan hen enorm helpen bij het maken van een studiekeuze.

In een nieuw jasje

Deze editie van het Beroependorp zit in een nieuw jasje. Zo vindt   het evenement dit jaar plaats in het gezellige Koetshuis (Abdijstraat 10). Er zijn bijna dubbel zoveel beroepen en activiteiten te beleven: maar liefst 22 activiteiten laten leerlingen hun talenten en interesses ontdekken door telkens even in de huid te kruipen van een beroepsbeoefenaar. De jongeren zullen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren,   programmeren, pati ënten verzorgen en nog veel meer. Zo testen ze bij zichzelf talenten die vaak nodig zijn bij deze beroepen.

Schepen van Onderwijs Fernand Van Trimpont is bijzonder opgetogen over dit project, en over de samenwerking met de talrijke partners: ”We willen de tewerkstellingskansen van onze Geraardsbergse jongeren verhogen door ervoor te zorgen dat meer kinderen een diploma behalen. Een goede studiekeuze, die aansluit bij hun eigen talenten, is hierbij heel belangrijk. Dit is voor mij één van onze mooiste projecten in onze stad.”

Waarom moeten tieners hun talenten kennen?

In de 3de graad van het basisonderwijs denken jongeren en hun ouders na over wat te doen in het secundair onderwijs. Kinderen die zichzelf goed kennen, die hun talenten en interesses in kaart hebben gebracht … zijn beter gewapend om een juiste studiekeuze te maken en zich dan ook goed in hun vel te voelen.

Goede omkadering en informatie voor ouders

Op woensdagnamiddag en -avond staan de CLB’s klaar om een netoverschrijdend verhaal te brengen naar de ouders van de leerlingen uit het 6de leerjaar. Zo krijgen zij tips over hoe ze hun kind het beste begeleiden in het studiekeuzeproces en weten ze welke onderwijsmogelijkheden er in de regio zijn.

Het geheel wordt educatief omkaderd in de klas met lesmateriaal van de verschillende CLB’s en van Het Beroepenhuis vzw. Dit omkaderend lesmateriaal werd opgefrist en flexibeler gemaakt en legt nog meer de nadruk op talentverkenning.

Uitgebreide samenwerking

Een Beroependorp komt er natuurlijk niet vanzelf. Voor deze editie sloegen volgende partners de handen in elkaar: