Alle spelers van 't spelleke van Lierde op het podium

’t Spelleke van Lierde, editie 2020, zit er op.

Onder een daverend applaus gingen op dinsdagavond de gordijntjes van de kast weer voor een jaartje dicht.

Poesjenellen van dienst bij 't Spelleke van Lierde.

De meeste poppen trekken zich nu moe, maar voldaan, terug op de zolder. Enkele gegadigden mogen echter weerom een jaartje hangen te pronken in de glazen kastjes in de inkomhal van OC De Lier.

Het jongste broertje in de familie, schepen Antoine Van De Maele, hoort bij hen en zal dit komende jaar zeker van de bewonderende blikken van de bezoekers kunnen genieten.

We zijn benieuwd met wie hij zijn kastje zal mogen delen. Met Ernanake of skepeninneke Katelijne? Of misschien wel met Melissa van de blauw? Hopelijk voor hem niet met den burremeester want daar zit hij al genoeg mee opgescheept.

Ou geld of oue lever.

“Winkelhieren”, wat zoveel wil zeggen als kopen en consumeren bij lokale handelszaken, werd verkozen tot Woord van het Jaar.
Door een overaanbod aan consumptie zitten we allemaal goed in ons vel.
Onze lever barst uit zijn voegen en centen zijn daarbij van geen tel …

Maar je moet wel aan centen geraken. Daar wringt in Lierde het schoentje.
Vijf dagen lang werd het Lierdese financi ële, monetaire, economische en fiscale landschap door Tieste en Fluite afgetast zoekende naar een kant en klare oplossing voor de bezorgde, honger- en dorstlijdende Lierdese burger.

Een fiscaal paradijs konden ze niet garanderen, wel een oplossing voor het cashprobleem en het tekort aan caf é’s. Ze zorgden er bovendien voor dat Lierde er een goedkope nieuwe sportaccommodatie bovenop zal krijgen.

Om tot deze oplossingen te komen gingen ze natuurlijk te rade bij Pelagie en legden ze hun oor te luisteren bij de velomoaker, de sheriff, Lato, den burremeester, alle schepenen (waaronder superschepen Antoine), Melissa van de blauw, Bert de sos en natuurlijk ook de alom aanwezige veurzitter van de gemeenteraad.

Cactus mascotte 't Spelleke van LierdeBraaf, braver, te braaf … maar toch plezant.

Ik ben waarschijnlijk één van de velen (of weinigen) die vinden dat ’t Spelleke in de loop der jaren eigenlijk braaf, braver en zelfs te braaf geworden is.

Niet dat alle satire uit het Spelleke verdwenen is. Zeker niet want nog steeds worden personen of situaties spottend maar uiterst treffend neergezet om te tonen dat er best nog wel vreemde dingen gebeuren in en om Lierde.

Maar dikwijls is dit nogal oppervlakkig. Politiekers worden niet (meer) te hard aangepakt en op sommige toestanden gaat men niet dieper in of dekt men gewoon met de mantel der liefde toe.

Maar deze, misschien iets te persoonlijke, bedenking buiten beschouwing gelaten moet ik zeker toegeven dat ik van dit 26ste spelleke heb genoten. Het was een sterk opgebouwd verhaal, vol grollen en grappen, dat het publiek in zijn ban hield en aan het lachen maakte. Marc Maroyen, aan wiens (soms iets wat verwrongen) brein jaar na jaar het spelleke ontspruit maakte er weer maar eens iets onvergetelijk van. Een vloeiende verhaallijn, vlotte grappige dialogen en enkele schitterende muzikale intermezzo’s.

Zowel de auteur, de poppenspelers, de muzikanten als den bataclan gaven ook dit jaar weer het beste van zichzelf.

Weerom vonden ze het perfecte evenwicht tussen het traditionele marionettenspel, muzikale omlijsting en moderne beeldtechnieken.

Volksvermaak en volkskunst ten top.

Poesjenellen van dienst waren:

Tieste, Fluite, Pelagie, Ernanake, de sheriff, de velomoaker, de pieremeester, veurzitter Steven Vekeman, de burremeester, skepeninneke Katelijne, Melissa Dooms, Bert Wastyn en Mark Lato De Ville.

En natuurlijk niet vergeten, het nieuwe broertje van de familie nl. schepen Antoine Van De Maele.

Poppenspelers van dienst waren:

Rudy Leeman, Gunther Roels, Martien De Wolf, Filip De Pessemier, Jasper Coessens, Joost Van Vaerenberg, Bram Leeman en Antonia Cuvelier.

Bataclan:

  • Scenario, teksten, liedjes, foto’s en regie = Marc Maroye
  • Liedjes, muziek en zang = Jo en Wout De Taye
  • Decor, film = Eric Baele
  • Licht, beeld en klank = Luc, Danny en Jasper Coessens
  • Kleermaker = Joost Van Vaerenberg
  • Poppen = Jean Paul Pollet
  • Voorzitter en coördinatie = Filip De Graeve

Info:

https://www.hetspellekevanlierde.be/

https://www.facebook.com/T-Spelleke-van-Lierde-1409387279294825/

 

 

 

 

 

 

 

 

de poppen van 't Spelleke van Lierde op een rijtje