Belgische primeur in het A.S.Z.: nieuwe hartklep geplaatst via okselslagader onder lokale verdoving


Geraardsbergen. Vorige week werd in het A.S.Z. Aalst met succes een nieuwe hartklep geplaatst via de okselslagader onder lokale verdoving. Dit is een primeur in Belgi ë, normaliter wordt de aortaklep percutaan via de lies vervangen onder algemene verdoving echter slaagde de dienst Cardiologie van het A.S.Z. ziekenhuis erin om de nieuwe hartklep via de linkeroksel te plaatsen onder lokale verdoving. Door de hartklep via de lies of de oksel te plaatsen, komt er geen openhartchirurgie aan te pas. Dat maakt de operatie aanzienlijk korter met minder complicaties als gevolg.

Het vervangen van een aortaklep is een van de meest voorkomende hartchirurgische ingrepen. Tot voor kort werd een vernauwde aortaklep in de meeste gevallen vervangen door een kunstklep via een openhartoperatie. Daarvoor opende de chirurg het borstbeen om bij het hart en de aangetaste klep te geraken. Het hart werd dan tijdelijk stilgelegd en een hart-longmachine nam de ademhaling en bloedcirculatie over.

Een vernauwing van de aortaklep – ook wel aortaklepstenose genoemd – is een aandoening die door de veroudering van de bevolking steeds vaker voorkomt. Hierbij vernauwt de klep waardoor het bloed uit de linkerkamer moeilijk naar de hoofdslagader stroomt. Veel voorkomende klachten bij deze aandoening zijn: kortademigheid, flauwvallen, druk op de borst en uiteindelijk kan het zelfs dodelijk zijn.

Om deze aandoening te behandelen wordt de aortaklep vervangen. Steeds vaker gebeurt dit percutaan (of door de huid heen), waarbij de klep via de lies wordt vervangen. Dat is een minder belastende ingreep waarbij de nieuwe hartklep in het lichaam wordt geschoven via een katheter, een klein plastic buisje, dat in de lies wordt ingebracht. De borstkas dient dus niet meer geopend te worden. Dit wordt ook wel een TAVI (of Transcatheter Aortaklep Implantatie) genoemd. In de meeste centra wordt dit onder algemene verdoving gedaan.

Echter bij sommige pati ënten zijn de slagaders in de benen en de buik niet toegankelijk en kan deze toegangsweg niet gebruikt worden. In dit geval dringt er zich toch een operatieve klepvervanging of een percutaan moeilijkere toegangsweg op, zoals de halsslagader, de aorta of de slagader onder het sleutelbeen. Dit gebeurt dan in combinatie met heelkunde om de toegangsweg vrij te maken. In het A.S.Z. campus Aalst gebeuren de TAVI-procedures onder lokale of lichte verdoving.

Onlangs werd in het A.S.Z. een pati ënt met aortaklepstenose behandeld bij wie de liesslagader niet toegankelijk was. In de plaats daarvan werd de slagader via de linkeroksel gebruikt. De procedure gebeurde onder lokale verdoving. Onder echogeleide werd de okselslagader aangeprikt en werd nadien de klep op klassieke manier geplaatst.

“Dit is een vrij unieke toegangsweg die in Belgi ë tot op heden zelden gebruikt is, gezien de technische complexiteit. Door via de lies of de oksel te opereren, komt er geen openhartchirurgie aan te pas. Op zich is dat het grootste voordeel. Deze kleine ingreep is veel makkelijker te doorstaan dan een zware openhartoperatie,” legt dr. Rosseel, medisch diensthoofd cardiologie van het A.S.Z. uit. “Het unieke van deze procedure bestaat erin dat de toegangsweg om de klep succesvol te plaatsen onder lokale verdoving werd gebruikt. Het betrof een 82-jarige pati ënt. De procedure verliep vlot en zonder complicaties. De pati ënt kon na twee dagen al het ziekenhuis verlaten.”

De dienst cardiologie/cardiochirurgie van het A.S.Z. specialiseert zich in deze behandelingstechniek. Ze zijn in Belgi ë als een van de eerste centra gestart ruim 10 jaar geleden en hebben inmiddels meer dan 500 pati ënten percutaan behandeld met deze techniek.