Derde langspeelfilm van Oosterzelenaar Nicolaas Rahoens enthousiast onthaald

Knappe acteerkunsten in volksfilm ‘Adam & Eva’

Na de avant — première en de première was iedereen het roerend eens, de langspeelfilm ‘Adam & Eva’ van de Oosterzeelse filmmaker en regisseur Nicolaas Rahoens is een meeslepende, entertainende film. De theaterzaal van GC De Kluize in Scheldewindeke zat tweemaal afgeladen vol. Velen waren nieuwsgierig naar de eerste Vlaamse Ardense langspeelfilm. De film boeit van begin tot einde. Talent en ambitie, ja dat heeft Nicolaas Rahoens. De kans is nu groot dat u na het ervaren van ‘Adam & Eva’ een vaste fan van Nicolaas Rahoens wordt. Lovende reacties. En of hij glom van trots, noem het maar overlopen van geluk, de staande ovatie op de première deed hem deugd. Moge ‘Adam en Eva’ nakomelingen krijgen. Zijn Vlaamse Ardense langspeelfilm, met voorsprong zijn beste film. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)
Nicolaas Rahoens liep zich warm door enkele bekroonde kortfilms te draaien en maakte in 2012 zijn langspeeldebuut met ‘Ons Dorp’. Daarna volgde ‘De Maagd van Gent’. En nu is er ‘Adam & Eva’, de film is absoluut het ontdekken waard. De volksfilm is ook doorspekt met humor. In de film komen stugge familiebanden, warme vriendschappen, uit het leven gegrepen situaties,… aan bod. En verbluffende natuurbeelden, ‘Adam en Eva’ in het paradijselijk Vlaamse Ardennen. Bob De Moor (wat schittert de man), Marijn Devalck en Peggy Schepens, vertolken de hoofdrollen. Maar ook acteurs uit Oosterzele en de Vlaamse Ardennen spelen met verve hun rol en schitteren naast de professionele acteurs.
‘Adam en Eva’ vertelt het verhaal van de neerslachtige en de aan lager wal geraakte professor Adam (Bob De Moor) die tot over zijn oren verliefd wordt op dokter Eva (Peggy Schepens) én de Vlaamse Ardennen. Er ontstaat ook een innige vriendschap tussen de kasteelheer Michel (Marijn Devalck) en Adam (Bob De Moor). De grote bijrollen worden gespeeld door Robrecht Vanden Thoren (Geert), Femke Marysse (Roos), Annabelle Van Malderghem (Magdalena), Jessie Huysman (Lotte), Claire Vingerhoedt (Anneliesje). Schattig, de vijfjarige Claire die met veel overtuiging de rol van Anneliesje, de kleindochter van Adam vertolkt. Het acteren zit nu al in haar bloed. Konden van de epische speelduur (zo’n 150 minuten) een aantal minuten weggeknipt worden zonder verlies aan betekenis, diepgang, schoonheid ? We denken het niet.
Ook een pluim voor de cameracrew met Piet Meersschaut (beeld), Nico Van Damme (focus), Frank De Baere (geluid). Nicolaas Rahoens’ leven is films maken. Hij heeft alweer een grote stap gezet. Maar hij moet doorgaan. Doorgaan met film, met maken, met doen. Ons cinefiele hart bekoren. Zijn ogen kunnen ontwapend kijken, maar vergis u niet: ze kunnen je ook in een oogwenk scannen. Nicolaas Rahoens straalt gedrevenheid uit.
Er zijn in GC De Kluize Scheldewindeke nog voorstellingen op vrijdag 28 februari (19 u 30), zaterdag 29 februari (15 u en 19 u 30) en op zondag 1 maart (15 u en 19 u). Reserveer tijdig uw tickets   op www.adamenevadefilm.be.       Reporter 17