Procedure om verdere besmettingen te voorkomen COVID-19

Burgemeester van Oosterzele roept op om waakzaam te zijn. Burgemeester Johan Van Durme kreeg vrijdag om 10 uur bevestiging dat een inwoner besmet is geraakt met het coronavirus. Labo-onderzoek heeft dit bevestigd. Om de privacy van deze persoon te beschermen, kunnen wij u niet meer details geven over wie die persoon is, waar hij woont in uw gemeente of hoe het gesteld is met zijn gezondheid.Gisteren werden er ook al twee besmettingen vastgesteld in buurgemeente Sint-Lievens-Houtem.

Wij volgen nu de procedure om verdere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen:

 • De besmette persoon wordt geïsoleerd en in isolatie behandeld.
 • Zorg en Gezondheid (Vlaamse overheid) onderzoekt met wie deze persoon nauw contact heeft gehad. Deze personen zullen door Zorg en Gezondheid gecontacteerd worden. Zorg en Gezondheid zal evalueren of deze contacten in isolatie moeten gaan (thuisisolatie) of dat zij, zolang zij geen ziektesymptomen hebben, hun gewone leven en activiteiten kunnen verderzetten met extra waakzaamheid voor koorts of symptomen. In beide gevallen zal Zorg en Gezondheid deze personen regelmatig opvolgen. Bij symptomen zullen we deze contacten laten testen op het coronavirus.

Wij begrijpen dat dit nieuws voor onrust kan zorgen bij de inwoners van uw gemeente. Dit is het belangrijkste advies dat u mensen kan geven:

De besmette persoon is geïsoleerd en zijn nauwe contacten worden opgevolgd. Voor mensen die geen nauw contact hebben gehad met deze persoon (bijvoorbeeld omwonenden, contact op straat of in de winkel), is het risico op besmetting uiterst klein.

 • Mensen die ziekteklachten ontwikkelen, hoeven dus niet meteen te vrezen voor corona. Veel waarschijnlijker is dat zij een verkoudheid of griep hebben opgelopen. Zij nemen zoals normaal best contact op met hun huisarts.
 • Om besmetting te vermijden, vragen we mensen sowieso om deze adviezen te volgen (ook als er geen bevestigde coronapati ënt in de gemeente is):
  1. Was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen met water en zeep. Hoe je best je handen wast, zie je in de afbeelding als bijlage (alle huidoppervlak wassen).
  2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  4. Vermijd om te handen geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
  5. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
  6. Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
  7. Probeer erop te letten je gezicht (neus en mond) zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.

Meer informatie over het coronavirus vinden mensen op www.info-coronavirus.be. Er is ook een callcenter van de federale overheid: 0800 14 689.

Huisartsen en andere gezondheidswerkers in uw gemeente vinden de procedures over hoe ze met pati ënten moeten omgaan op de website van Sciensano.