‘Een app op jouw mobieltje kan de buurt veiliger maken.’


Geraardsbergen. Op de gemeenteraad van dinsdag 3 maart stelde gemeenteraadslid Hans De Gent (Vlaams Belang) voor om door middel van een eenvoudige app op het mobieltje te installeren, de veiligheid in de buurt aardig in de hand wordt gewerkt. Volgens Hans De Gent kan het WhatsApp Buurt Preventie een goede aanvulling zijn op het Buurt Informatienetwerk. ‘Door een eenvoudige app op jouw gsm te installeren, kan je heel vlug de politie inlichten. In gemeenten zoals Meise werken ze daar al mee en zijn de resultaten meer dan hoopgevend’, aldus Hans De Gent. In Nederland wordt de app in vele gemeenten gebruikt en wordt dit met borden op straat aangegeven.

Volgens Hans De Gent (Vlaams Belang) kan de veiligheid in o.a. een aantal door inbraak geteisterde wijken in Geraardsbergen in de kortste keren verbeteren door het installeren van een eenvoudige app op de gsm. Het gaat over een WABP — WhatsApp Buurt Preventie — waarbij burgers actief worden betrokken bij de veiligheid van de buurt.

Op de website van de organisatie staat te lezen: ‘Via de online-applicatie (WhatsApp), op smartphone/tablet of PC is het mogelijk om samen met je buren een oogje in het zeil te houden. Vroegtijdige alarmering in uw stad, gemeente of buurt kan veel verschil maken. In samenwerking met politie en stad, zorgt het voor een veiligere buurt. De ogen en oren van burgers zijn een meerwaarde voor onze politie en hulpdiensten.’

Volgens Hans De Gent kan dit systeem een meerwaarde betekenen als de wettelijke bepalingen worden gerespecteerd. De Gent: ‘In samenwerking met de politie, kan een buurt veiliger worden gemaakt. De ogen van de burgers vormen een meerwaarde voor de politie.’ In gemeenten zoals Meise werken ze daar al mee en zijn de resultaten meer dan hoopgevend’, aldus Hans De Gent. In Nederland wordt de app in vele gemeenten gebruikt en wordt dit met borden op straat aangegeven.

Van belang is dat er goed wordt samengewerkt. Een degelijk beheer en organisatie is van essentieel belang. ‘Het systeem mag niet worden misbruikt om o.a. allerlei grappen mee uit te halen. De informatie moet zo snel mogelijk op de juiste plaats terechtkomen. Vandaar dat een goed contact met Alarm App/chat groepen via een beheerder belangrijk is,’ vult Hans De Gent nog aan.

Voor meer info: https://wabp.be/

Julien Borremans