Bambrugse professor vanuit Wuhan: “Belgi ë heeft meer bescherming nodig”

Jerry van Oudenhove is afkomstig uit Bambrugge bij Erpe-Mere en woont momenteel in het Chinese Wuhan, het epicentrum van het coronavirus. Hij werkt er als professor en heeft een open brief geschreven waarin hij zich bezorgd toont over de Belgische aanpak van de coronacrisis.

Open bericht aan de Belgische overheid.

Het land heeft meer bescherming nodig dan wat jullie nu hebben ondernomen.
Zolang je niet overgaat op een zo volstrekt mogelijk stilleggen van het openbare leven, krijg je dit niet onder controle.

Inspiratie nodig? Zie Wuhan, China: algehele aanpak, gebaseerd op politieke moed, meer niet. Zoiets moet kunnen, ook in Belgi ë. Ondanks dwarsliggers, zijn er duidelijk genoeg mensen die mee willen werken, maar als overheid moet je daar leiding in nemen en richting aan geven.

Wat er nu aan het gebeuren is?

Je duwt grote groepen burgers in een situatie waarbij ze voor zichzelf beslissingen moeten nemen, onder allerlei druk; bijvoorbeeld beslissen om te weigeren te gaan werken, uit zelfbescherming en ter bescherming van anderen.

Je geeft het virus alle kansen op rondreizen, want je legt het (openbaar) vervoer niet aan banden.

Je blijft besmettingen importeren en exporteren, want de grens is niet dicht.

Last but not least: door een dralende houding ga je je zorginstellingen op heel korte termijn in een onhoudbare situatie duwen. Niemand verdient dat en zeker niet de zorgverstrekkers, die anders al een keiharde job hebben.

Intussen heb ik hier, samen met miljoenen andere mensen, dapper doorgebeten en ons dagelijkse leven op een maatschappelijk verantwoorde manier aangepast. In een lockdown van al 53 dagen, die wij, op basis van gezond verstand, vanaf het begin hebben aanvaard.

Ons doel? De verspreiding beperken, om de rest van de wereld te sparen. Al die tijd hebben jullie het zien aankomen, in berichtgeving het risico geminimaliseerd en geen passende voorbereidingen getroffen. Onbegrijpelijk.

Kan er iemand uit de groep beleidsmakers opstaan en, desnoods op revolutionaire wijze, de aanpak kordaat in de goede richting sturen?

Jerry Van Oudenhove
15 maart 2020