26-jarige man en 31-jarige vrouw uit Haaltert opgepakt in grootschalig drugsonderzoek

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft op dinsdag 31 maart een bende opgerold die verdacht wordt van drugsproductie en -handel. Er werden vijf huiszoekingen uitgevoerd en zeven verdachten opgepakt. De onderzoeksrechter te Dendermonde plaatste vijf van hen onder aanhoudingsmandaat. Bij de huiszoekingen werden zowel drugs als aanmaakproducten aangetroffen. Opvallend is dat één van de verdachten de organisatie mee aanstuurde vanuit de gevangenis.

In oktober 2019 vorderde het parket Oost-Vlaanderen de onderzoeksrechter in Dendermonde met het oog op een onderzoek naar feiten van productie van amfetamines en drughandel.

Na uitgebreid en grondig onderzoek zijn de speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen erin geslaagd de bende die opereert in regio Aalst in beeld te krijgen.

Op 31 maart werden vijf huiszoekingen uitgevoerd in Oost-Vlaanderen op de adressen van de verdachten, alsook in de gevangenis te Dendermonde. Bij de actie werden zeven verdachten opgepakt.

E én van de leidende figuren was een   43-jarige vrouw uit Nieuwerkerken, die in verbinding stond met haar echtgenoot, een 50-jarige man die in de gevangenis zit voor drugsfeiten, maar er toch in slaagde richtlijnen te geven. Zij werden daarbij bijgestaan door onder meer een 62-jarige man uit Denderhoutem, een 60-jarige man uit Aalst en een 60-jarige man uit Lokeren.

Ook een 26 jarige man uit Haaltert en een 31jarige vrouw uit Haaltert werden opgepakt.

De onderzoeksrechter te Dendermonde liet alle   verdachten in zijn kabinet voorleiden. Vijf verdachten werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst, de twee anderen werden vrijgelaten onder voorwaarden. Bij de huiszoekingen kreeg de FGP versterking van de Lokale Politie van de politiezones Aalst en Denderleeuw/Haaltert, alsook van het Interventiekorps en de dienst Beveiliging Oost-Vlaanderen (beiden van de Federale Politie).

Bij de huiszoekingen werd materiaal aangetroffen voor het aanmaken van amfetamines, alsook dealerhoeveelheden drugs, waaronder 4 kilogram speed. Bovendien werden meer dan 4000 euro cash geld en verschillende verweerwapens (jachtgeweer, boksijzer, matrak,…) in beslag genomen.

Gezien de huidige coronacrisis, vroeg deze actie bijkomende voorbereiding om alles veilig te laten verlopen. De politie wordt immers geconfronteerd met verdachten — die zich vaak vijandig opstellen – waarvan de medische achtergrond niet gekend is. Bij deze actie werden de verdachten overgebracht in gecompartimenteerde wagens en waren de politiemensen die in nauw contact kwamen met de verdachten voorzien van de nodige mondmaskers en bril. Tijdens het verhoor werd een plexiwand gebruikt als scheiding.

Ook in deze bijzondere periode gaat de criminaliteit verder. De Federale Gerechtelijke Politie blijft dan ook waakzaam en blijft verder speuren om georganiseerde criminaliteit aan te pakken.