Anny Bert: Ik hou van haar

Ik heb de laatste misschien een maand geleden naar

Ommekaar gebracht. Een blinkend, als geboend Senegaleesje loopt er nu al mee te pronken in de Terracottastraat. Ze waren oranje met witte bolletjes, zeker wel 5m lang. Eerder had ik al een complete rol van 25m afgegeven, in bleke fondantkleurtjes en in echte taftzijde zoals je die nu zelfs niet meer kan vinden tenzij je tot bij Fabienne Delvigne doorstoot. Op haar werven staat, wie weet, een schoolschip op stapel voor Maxima, met goede ouderwetse accenten, de hoed dan wel, niet de koningin.

 Heb je dat soms ook : je gooit of geeft wat weg en dadelijk daarop mis je het, kan je het passend gebruiken. Nu de kappers ook in lockdown gingen en hun activiteiten met kam en borstel en shampoo en lak en schaar en scheermes stilvallen, rijst de vraag : Wat nu?

 Je kan vanop je terrasje je gazon bekijken en denken : morgen rij ik het af. Afspraak met mezelf. Voilà.

 Je kan je verdroogde paaslelies knippen, dan oogt dat perkje meer lentefris. Voilà.

 Je kan je struik azalea bewonderen maar die wilde scheut snij je eruit. Voilà. Weer mooi.

 Dat haar echter groeit en groeit maar en je maait het niet, je snoeit het niet, je verticuteert het niet. Je ondergaat gewoon gelaten de afwezigheid van een kapper. Je figaro verdwijnt uit je leven met stille trom en nog stillere tondeuse en aan de filosofie van Sam Gooris heb je al even weinig met zijn “Laat het haar maar groeien”.

 Je volgt hondstrouw de bevelen van Maggie en er komt bij jou niemand meer in sinds dagen, ook de zwartwerker niet met de magische handen die naast knippen en föhnen en Schwarzkopfproducten aansmeren, nee niet die uit de Golfoorlog, ook beerputten kan leeghalen, ver-weg-van-de-straatgevels schilderen, kotkonijnen verkopen met de garantie dat de beestjes ooit in de koninklijke serres haasje-over deden, vloeibaar mest verkopen dat wonderen verricht bij je bloemen…als je flauwvallen van de stank tenminste een wonder noemt.

Huston !  We have a problem ! zeg je tegen je spiegelbeeld als je die tragedie op je hoofd bekijkt. Sinds kort noem je jezelf Huston telkens je een probleem ervaart en die zijn er de laatste tijd geregeld. En net als je van plan bent een badlaken voor je spiegel te spannen, zie je ze plots weer voor jou : de twee haarvlechten en de zijden strikken erin.

Als we nu eens met zijn allen een vuist maken naar het virus en weer dat zijden lint bovenhalen om vlechten en vlechtjes te dragen zoals toen, in de tijd zonder zorgen …

We blijven in ons kot maar Maggie staart ons aan vanuit dat bakje of dat enorme scherm in onze woonkamer. Ze draagt een zware voorbeeldfunctie en zou ons enkel negatief inspireren met kortgeknipte haren tenzij haar echtgenoot met haar gipsschaar tot de besnijdenis is overgegaan, IN HUN KOT ! Binnenkort mogen we haar wellicht begroeten met lange lokken, kunstzinnig gedrappeerd over de schouders. Zelf zou ik voor haar de streep in het midden kiezen, het welriekende-dreefmodel, en niet het zijpaadje zoals in coronavrije tijden. Werken in de breedte is voor haar geen aanrader, ze kan enkel het beeld schade toebrengen met twee stukken filet mignon die links en rechts uit beeld gaan.

Voor Liesbeth Homans daarentegen zou ik deze coupe zeer nadrukkelijk afraden. Laat je haar niet sluik neerhangen,Liesje, je mondhoeken doen dat al, de kleur zal met het lockdownen een bommatint aannemen en al wat we nu doen, is onze dagen zo aangenaam en zo fris mogelijk doorkomen. Nù al idee ën aan Halloween oproepen, kan je imago schaden. Ik zou me laten inspireren door Britneyke uit Thuis en met een middenstreep links en rechts voor twee harige joekels van koptelefoons zorgen. Dergelijke constructie kan ook nuttig worden : ze zou je bij interventies aan een rechtstreekse onzichtbare lijn met het Schoon Verdiep kunnen helpen. Misschien is de hulpapparatuur van Ludo Van Campenhout nog beschikbaar.

Voor Sabine Hagedoorn zou ik wat graag mijn linten uit Ommekaar terughalen want weet je, Sabientje, hoge- of lagedrukgebieden maken geen verschil : je haar zál groeien en de kappers zijn veraf, verweg over de isobaren. Maak je twee vlechten met een veelkleurige zijden strik en pas vooral je kledij daarbij aan. Draag een dirndl. Voorzie die van een oktoberfestedecollet é want je bergmassief is ideaal gevormd en in tijden van depressies blikt iedereen nog eens graag naar Heidi in Tirol.

Omdat Pasen overschaduwd gaat worden door de coronacrisis, moeten we dat paasgevoel een beetje aanzwengelen met een passend kapsel voor Damira Boukhriss. Ze mag gerust de lange haren laten doorgroeien, onbeteugeld,  moet niet op zoek gaan naar een loslopende Figaro met schaar maar vertrekt het best vanonder de kin met een heel breed lint, wat zeg je ?met kippetjes erop! Juist, een heel breed lint dus dat in een reuze strik bovenop het hoofd eindigt. Een heel dik, onzichtbaar kussen moet dan zorgen dat de haren net de grond niet raken. Het mag ook een koekendoos zijn, met het koningspaar erop maar dat is wel wat koud voor de bodem van een paashaas. Een heuglijk feit is dan wel dat ze toch voor één korte periode, net als Goedele Liekens, haar haarwrijffobie onder controle houdt.

En ons Martine, vraag je. Daar is maar één kapsel voor haar weggelegd, dat van Soldaat Helga uit Allo!Allo! Twee vlechten dwarsen en ontmoeten elkaar bovenop het hoofd. Romantiek! Nostalgie! Zoals het tijdsgebeuren dat meebrengt.

Voor mannen komen er minder zware tijden aan. De diadeem is al een pasklare oplossing voor ene Marc Coucke en ene Jelle De Beule. Met wat geduld en de juiste meststoffen kunnen Tom Waes en Wim De Vilder binnenkort over een afrokapsel beschikken. Pieter De Crem en Jeroen Meus raad ik een spaaractie aan voor een man’s bun, het fameuze dotje, later dot, op de plaats waar de hersenen schuilen. Meuske kan bij elke Dagelijkse Kost voor variatie zorgen, niet op het menu, wel op het hoofd : nu eens gelardeerde man’s bun, dan Aziatisch getint met eetstokjes erin of met een kruidentuiltje in het midden. Uienringen zouden dan eerder kunnen in het jachtseizoen bij wild. Lukt het niet, mannen, dan kan je nog altijd op je eentje aan de slag gaan en het bejubelde systeem uit je vaders diensttijd gebruiken : de coupe jatte ! Vergeet echter niet de fruitbowl na het knippen goed te spoelen want aardbeien zijn overlekker met suiker of slagroom maar niet met mannenhaar.