Zottegemnaar scoort wereldhit met ‘Lockdown Waltz’

De Lockdown Waltz, geschreven door Zottegemnaar Bert De Cock begon als een vriendendienst maar draaide uit op een wereldhit.

Het nummer werd ingespeeld door 75 werkloze muzikanten uit dertien landen en drie continenten.

Bert De Cock is in Zottegem bekend als bezieler van Muzikids, de vzw achter muziekkampen en popkoor Sing Out Loud. Hij is ook halftijds leerkracht in basisschool ’t Leeuwke in Leeuwergem, in Munkzwalm is hij dan weer directeur van muziekschool CreaMuse.

Dit idee ontstond toen een bevriende dirigent een stuk online wilde laten inspelen”, zegt hij. “Hij vroeg of ik geen eenvoudig melodietje wilde componeren, dat over heel Vlaanderen gespeeld kon worden om zo de samenhorigheid tussen muzikanten aan te tonen. Ook voor musici zijn het eenzame en financieel moeilijke tijden.”

Via Facebook deed hij een oproep aan mensen die met muziek bezig zijn om elk een stukje voor hun rekening te nemen. Het werd een gigantisch succes. De oproep werd opgepikt door muzikanten van over de hele wereld: Zweden, India, Brazili ë, Oekraïne, Frankrijk, Itali ë, Spanje, Roemeni ë, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Peru.

“Het ging rond als een lopend vuurtje. Mijn post werd honderden keren gedeeld en ging zo een eigen leven leiden. Ik had nooit verwacht dat het op zoiets zou uitdraaien, maar ben tevreden met de respons. Een mooier voorbeeld van muziek die verbindt, kan je niet bedenken. De inzendingen blijven toestromen. Het zijn er ondertussen al 150, want sommige muzikanten speelden meerdere partijen in.”