Markt in Haaltert gaat niet meer door, Heldergem wel

Vanaf vrijdag 10 april mag de wekelijkse markt in Haaltert niet meer doorgaan, zolang de federale overheid geen groen licht geeft voor de wekelijkse markten.

Lokaal bestuur Haaltert besliste op 16 maart 2020 om de wekelijkse markten in Haaltert en Heldergem wel te laten plaatsvinden en de standplaatsen op openbaar domein van marktkramers toe te laten. De waarnemend gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen, werd uitgebreid ingelicht hierover op 23 maart 2020 en ontving ook steeds een kopie van de burgemeestersbesluiten, waarin de markten opgenomen waren. De lokale veiligheidscel evalueerde de markten wekelijks en kon telkens positief adviseren.

Vrijdag 3 april werd lokaal bestuur Haaltert gevraagd om de markt van Haaltert voorlopig op te schorten. Er zijn voldoende voedingswinkels in Haaltert, in tegenstelling tot Heldergem waar de wekelijkse markt op maandagvoormiddag wel nog mag doorgaan.

Lokaal bestuur Haaltert nam nochtans de nodige maatregelen:

  • Enkel voedingskramen
  • Voldoende afstand tussen de kramen en de klanten
  • Veel minder aanrakingen van de voedingswaren door verschillende personen
  • Toegankelijk voor ouderen
  • Voortdurende controle door de gemeentediensten met betrekking tot het respecteren van de regels

Burgemeester Veerle Baeyens: “We betreuren dat deze beslissing ons opgelegd wordt. Marktkramers en bezoekers respecteerden nochtans de regels. Enkel de essenti ële voedingskramen stonden verspreid over de hele oppervlakte van de markt. En er was de afspraak met de marktkramers dat zij de gekochte waren op de toonbank legden, dat daarna de klanten hun koopwaar pakten en zelf in hun tas stopten. En ten slotte is je bewegen in de open lucht beter dan in een besloten ruimte…”

De markt in Heldergem mag wel nog doorgaan. Want daar zijn geen voedingswinkels in de buurt. Elke maandagvoormiddag staan daar een groentekraam en een viskraam.