Burgemeester De Potter stelt zich grote vragen bij toelating bezoek woonzorgcentra en andere residenti ële voorzieningen

Zoals gewoonlijk geeft burgemeester Jenne De Potter (CD&V) Zottegem tekst en uitleg bij de federale maatregelen van de coronacrisis. Na de vergadering van de nationale Veiligheidsraad werd aangekondigd dat (beperkt) bezoek wordt toegelaten in residenti ële voorzieningen zoals woonzorgcentra. De Potter laat weten hierover verduidelijking te zullen vragen omdat hij zich hier grote vragen bij stelt. Hij is lang niet de enige zo blijkt, want Zorgnet Vlaanderen heeft zopas laten weten dat het haar leden oproept de maatregel niet te volgen.

Hieronder de communicatie van de burgemeester:

De crisis is nog niet achter de rug. De huidige maatregelen zullen verlengd worden tot en met 3 mei 2020. De basisregels blijven hetzelfde en moeten streng nageleefd worden. De politie blijft overtredingen verbaliseren. Tuincentra en doe-het-zelf winkels kunnen hun deuren opnieuw openen onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels (klanten moeten op veilige afstand van mekaar kunnen blijven). Bewoners van residenti ële voorzieningen zoals woonzorgcentra en voorzieningen voor personen met een handicap mogen bezoek ontvangen van één vooraf aangeduid persoon die de laatste twee weken geen symptomen van ziekte heeft gehad. Hierover wil ik zelf eerst nog de nodige verduidelijkingen krijgen. Ik stel mij grote vragen hierbij.

Volgende week wordt er een nieuwe Veiligheidsraad georganiseerd om de volgende fase van versoepeling nader uit te werken. Massa-evenementen zijn verboden tot 31 augustus. De komende dagen zal er meer duidelijkheid volgen (bijvoorbeeld: wat is een massa-evenement en wat niet?) maar de Zottegemse festivals Rock Zottegem en Dance D-Vision met meer dan 10.000 bezoekers per dag zullen helaas niet kunnen doorgaan. Van zodra er meer info is, zullen we hierover verder communiceren.

De regels voor bedrijven blijven identiek. In een volgende fase zullen sector per sector protocollen worden opgesteld om bedrijven in staat te stellen om hun normale activiteit te hervatten waarbij aangepast werkomstandigheden worden gegarandeerd.

Het is niet altijd even gemakkelijk maar wel ENORM belangrijk dat we ons allemaal aan de maatregelen houden. Alleen door vol te houden kunnen we het coronavirus terugdringen. We houden u op de hoogte!