©Rock Zottegem

“Rock Zottegem komt terug in zomer 2021”

Vandaag werd beslist wat al een tijdje werd gevreesd: de zomer van 2020 wordt er eentje zonder festivals. En dus ook zonder ROCK ZOTTEGEM, het grootste festival uit de regio. Organisatoren en broers Kurt en Karl De Loor hadden de beslissing natuurlijk enigszins verwacht, maar ze komt toch hard aan. “Voor het eerst in 26 jaar komt er dit jaar geen ROCK ZOTTEGEM. Dat doet pijn. Voor de organisatie, de vele vrijwilligers, maar ook voor de festivalgangers die er elk jaar reikhalzend naar uitkijken. Begrijp ons niet verkeerd: gezondheid gaat voor, altijd. We hebben begrip voor de beslissing, maar het tweede weekend van juli zullen we toch een traantje wegpinken. Maar hopelijk staan we er weer in de zomer van 2021 met een mooie editie van ROCK ZOTTEGEM!”

 De zomer van 2020 wordt er eentje zonder festivals, dat besliste de Nationale Veiligheidsraad vandaag. Alle massa-events zoals festivals worden tot en met augustus geannuleerd. Organisator Kurt De Loor had die beslissing wel enigszins verwacht, maar ze komt toch hard aan. “Als je al 26 jaar samen met honderden vrijwilligers elke zomer timmert aan een festival, dan doet het pijn om het deze zomer los te laten, maar het is niet anders. Al grappend zeggen ze soms dat ROCK ZOTTEGEM mijn derde kind is, het voelt alsof je die nu een zomer gaat moeten missen. Dat doet pijn. Het beloofde nochtans een mooie editie te worden, we hadden nog een pak mooie Belgische en internationale namen kunnen strikken. Het zal hopelijk voor volgend jaar zijn.”

“De beslissing zat er natuurlijk al even aan te komen,” zegt Karl De Loor. “We hebben onze voorverkoop uitgesteld toen de eerste twijfels rezen over de festivalzomer. Dat blijkt nu een goede gok: we moeten dus geen tickets terugbetalen. Er werden natuurlijk wel al contracten ondertekend met bands, leveranciers, partners, ed. We zijn volop bezig met het contacteren van die mensen. We hopen op begrip en zoeken mee naar oplossingen, het is een uitzonderlijke situatie.  Hopelijk komt de festivalsector deze tegenslag te boven.”

Kurt en Karl De Loor zijn het wel roerend eens: “We begrijpen de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, zij zijn de experts en de beslissing geeft ons de duidelijkheid waar we de voorbije weken naar op zoek waren. Gezondheid gaat voor, altijd. We zijn allebei grote festivalliefhebbers. Een zomer zonder festivals, het lijkt vandaag nog zeer onwezenlijk. We hopen dat heel wat festivals dit overleven, maar we vrezen er toch voor. Onderzoek toont aan dat de verliezen oplopen tot meer dan 200 miljoen voor de hele muzieksector, van artiesten, geluids- en lichttechnici, toeleveranciers, organisatoren en ga zo maar verder. Dit is een financieel drama voor heel wat mensen. We hopen dat de regeringen daar ook rekening mee houden.”

We hopen alvast het beste voor de toekomst van de muzieksector en dat ook de festivalliefbezoekers volgend jaar van hun geliefde festivals, waaronder ROCK ZOTTEGEM, kunnen genieten. De muzieksectors is geen wereld van zagers en klagers, maar van doeners met veel veerkracht. We trachten er dan ook alles aan te doen dat de festivals terug zijn in de zomer van 2021. “Natuurlijk is deze annulatie een enorme tegenslag voor onze organisatie, maar we blijven zeker niet bij de pakken zitten.  Hopelijk staan we er weer in de zomer van 2021 met een mooie editie van ROCK ZOTTEGEM 2021.”