PVDA Geraardsbergen verspreidt affiche tegen huiselijk geweld


De lockdownmaatregelen tegen het coronavirus zijn zeer ingrijpend in het leven van iedereen. In sommige gezinnen zorgt dit voor spanningen die zelfs kunnen leiden tot geweld. “Daarom verspreiden we affiches met het noodnummer tegen huiselijk geweld. Zo weten vrouwen en jongeren waar ze terecht kunnen als de thuissituatie problematisch wordt”, zegt Nancy Van Nuffel van PVDA Geraardsbergen, initiatiefneemster van de actie en zelf ooit het slachtoffer van partnergeweld.

Download hier de affiche: https://bit.ly/2xvllw4
“Bij het begin van de lockdown werd al gewaarschuwd voor een toename van huiselijk geweld. Spanningen binnen het gezin worden uitvergroot. De coronacrisis zorgt ervoor dat geweld binnen het gezin toeneemt en daar zijn vooral vrouwen het slachtoffer van”, vertelt Nancy Van Nuffel.
Preventie zorgt daarbij voor een verschil. Daarom riep de Vrouwenraad al op om het noodnummer 1712 bekend te maken onder de bevolking. Ook het noodnummer 102 dat minderjarigen kunnen bellen als ze er nood aan hebben, is nog te weinig bekend.
“En daar willen wij ons steentje aan bijdragen”, zegt Nancy Van Nuffel. “We vragen aan alle mensen: download de affiche en hang ze voor je raam. We vragen ook aan handelaars — apothekers, bakkers, supermarkten … — om de affiche op te hangen.”
PVDA Geraardsbergen doet ook een oproep naar het politiekorps van de zone Geraardsbergen/Lierde: neem zelf proactief contact op met alle vrouwen die het voorbije jaar klacht hebben ingediend voor geweld binnen het gezin om te horen of ze veilig zijn. Ook dat is zorgen voor elkaar en instaan voor de veiligheid van de burger.