Bibliotheek Zottegem start met afhaaldienst op afspraak

De coronacrisis zorgt er voor dat sinds een maand de bibliotheek van Zottegem gesloten is. Nu de maatregelen verder verlengd worden, biedt de bib een afhaaldienst aan voor op voorhand gereserveerde materialen.   De deuren van de Bib blijven dicht, maar mensen die een boek willen lezen, kunnen deze reserveren én op afspraak komen afhalen in de inkomhal van het Egmontkasteel waar ze alfabetisch zullen klaarstaan in vooraf klaar gemaakte pakketjes, aldus schepen van cultuur Lieselotte De Roover.

Burgemeester Jenne De Potter: “Met dit initiatief wil de bibliotheek haar rol als essenti ële basisdienst verder opnemen en onze inwoners de mogelijkheid geven om toch te blijven lezen.   De aanbevelingen van het Nationaal Crisiscentrum laten deze dienstverlening toe. Maar we organiseren deze op een zeer strikt verantwoordelijke manier om geen enkel risico te lopen. Onze procedure is afgetoetst en goedgekeurd door de hoofdgeneesheer van het Sint-Elisabeth Ziekenhuis.   We willen absoluut vermijden dat mensen samenscholen of met mekaar in contact komen. Teruggebrachte materialen worden minstens 4 dagen aan de kant gehouden vooraleer ze verwerkt worden. Het kosteloos reserveren van materialen is meteen mogelijk. De afhaling start op maandag 20 april.”

Om alles in de meest veilige omstandigheden te laten verlopen is en strikte procedure uitgewerkt die gevraagd wordt om te volgen:

Praktisch:

  • Materialen dienen op voorhand te worden gereserveerd uit de collectie van de hoofdbibliotheek via de website https://zottegem.bibliotheek.be. Reservatiekosten worden kwijtgescholden. Meer uitleg over reserveren vind je op https://zottegem.bibliotheek.be/help. Let er op dat de materialen effectief aanwezig staan in de hoofdbibliotheek van Zottegem.
  • Maximaal tien materialen per kaart per 5 weken.
  • Als je bericht krijgt dat je reservatie binnen is, kan je naar Bib Zottegem bellen (09/364 64 11). De bibliotheekmedewerkers zullen met jou een afspraak maken wanneer je de materialen kan komen afhalen
  • We vragen om dat tijdstip te respecteren, dit om social distancing en de veiligheid te garanderen;
  • Leners komen in de inkomhal naar de Ridderzaal hun bestelling afhalen. De bestellingen staan alfabetisch gerangschikt en vermelden duidelijk de naam van de lener. Er wordt slechts 1 persoon tegelijk toegelaten in de ruimte.
  • In de inkomhal is het ook mogelijk materialen terug te brengen. Deze worden vier dagen aan de kant gehouden vooraleer terug in de rekken geplaatst te worden. De teruggeefschuif wordt om redenen van veiligheid afgesloten.
  • Ongeacht of men gebruikt maakt van de afhaaldienst of niet, de uitleentermijn blijft voor iedereen automatisch en boetevrij verlengd tot drie weken na de volledige heropening van de bibliotheek. Het terugbrengen van materialen is optioneel tenzij je meerdere malen van de afhaaldienst wenst gebruik te maken. In dat geval wordt gevraagd de materialen in dezelfde verpakking terug te brengen bij afhaal van nieuwe materialen.