Elke inwoner Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem ten laatste eind mei gratis mondmasker

Vorige week beslisten de  drie burgemeesters van Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem  om  samen aan alle inwoners gratis herbruikbare mondmaskers uit te delen. Vandaag geven ze  meer details  over wanneer de inwoners hun mondmaskers mogen verwachten en om welke mondmaskers het gaat.

Omdat het steeds duidelijker wordt dat een mondmasker dragen, zeker op plaatsen waar je niet genoeg afstand kan houden, een grote rol zal spelen in het afbouwen van de coronamaatregelen, beslisten Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem vorige week al om samen voor al hun inwoners mondmaskers te kopen.

Kwaliteit voorop

“De bestelling werd vorige week geplaatst”, zegt  Lieven Latoir, burgemeester van Sint-Lievens-Houtem.  “Het gaat om herbruikbare — lees: wasbare — mondmaskers. Het mondmasker bestaat uit twee kwalitatieve textiellagen, met daartussen een filter. Iedere inwoner krijgt drie filters. Zowel de textiellaag als de filter kunnen gewassen worden. Dit masker, met filter, zal een grotere bescherming bieden dan de maskers die enkel twee of drie lagen textiel bevatten. Meer details hierover worden bij de bedeling bekendgemaakt.”

Voor iedereen in de brievenbus

“Daarom ontvangt elke inwoner ook een gebruiksaanwijzing en wasinstructies”, gaat  Johan Van Tittelboom, burgemeester van Herzele verder.  “We geven hen meer informatie over hoe en wanneer ze dit masker moeten dragen en wassen. We voorzien trouwens voor álle inwoners zo’n gratis mondmasker. Ook voor alle kinderen dus. Zij krijgen uiteraard een kleiner formaat. Onze inwoners krijgen dit mondmasker, de gebruiksaanwijzing en de wasinstructies in hun brievenbus. Ze hoeven hier dus niets voor te ondernemen.”

Ten laatste eind mei

Jenne De Potter, burgemeester van Zottegem:  “De leverancier levert alle mondmaskers in mei. Dit gebeurt in drie ladingen, op drie verschillende tijdstippen: begin, midden en eind mei. Na elke levering, evenredig verdeeld over de drie lokale besturen, gaan we met man en macht aan de slag om de mondmaskers zo snel als mogelijk per brievenbus te verpakken en te verdelen. Niet alle inwoners zullen dus op hetzelfde tijdstip hun mondmasker ontvangen. Ten laatste eind mei hebben alle burgers hun mondmasker.”

Enorme logistieke operatie

“Het wordt een enorme logistieke operatie”, vertelt burgemeester Latoir,  “maar die bereiden we nu al voor.”  Burgemeester Van Tittelboom vult aan:  “We hopen ook op een beetje begrip van de inwoners. Weet dat we er alles aan doen om iedereen zo snel als mogelijk een mondmasker te bezorgen.”  Burgemeester De Potter besluit:  “De fabrikant van de mondmaskers bekijkt op dit moment ook de mogelijkheid om extra maskers en filters te koop aan te bieden. Daarover later meer.”