© Joris Van Molle

Zottegem: herdenkingsplechtigheid uitgesteld tot zondag 6 september

Ter gelegenheid van de V-dag op 8 mei (einde van WO II in 1945) zou naar jaarlijkse gewoonte voor de 27ste keer aan het monument op het Politieke Gevangenenplein in Bevegem op zaterdag 2 mei een herdenkingsplechtigheid voor de oorlogsslachtoffers en politieke gevangenen plaatsvinden. Vorig jaar kreeg deze activiteit voor het eerst, naast de traditionele paar korte toespraken en bloemenneerlegging, een ietwat uitgebreider programma en werd ze omkaderd met een ‘veldmis’ in de tijdsgeest van WO II, muziek door de kapel van de Brusselse politie en een optocht van de White Star Division. Ditmaal zouden de Silver Thistle Pipes & Drums voor een muzikaal optreden en een gids van het Fort van Breendonk voor een spreekbeurt (met beelden op groot scherm) te gast zijn.

Ingevolge de coronamaatregelen kan deze herdenkingsplechtigheid weliswaar op zaterdag 2 mei niet doorgaan maar het stadsbestuur heeft zich akkoord verklaard met een voorstel van de N.S.B. groot-Zottegem om deze activiteit te verplaatsen naar zondag 6 september. Zoals ieder jaar op de eerste zondag van september viert deze oud-strijdersvereniging dan de bevrijding van Zottegem en Zuid-Oost-Vlaanderen op 3 september 1944 aan het (bijna) einde van de Tweede Wereldoorlog. Beide herdenkingen zullen dan plaatsvinden tijdens een gezamenlijke plechtigheid op de Markt. Het muzikale optreden van de Silver Thistle Pipes & Drums en de voordracht over het Fort van Breendonk die voorzien waren op het programma van de herdenking ter ere van de politieke gevangenen, zouden dan kunnen behouden blijven.