Wie helpt identiteit te ontrafelen van Engelse piloot die crashte op Zottegems grondgebied?

Peter Van de Sijpe uit Zottegem is gefascineerd door de oorlogsgeschiedenis uit onze streek.

Daarom is hij steeds op zoek naar verhalen en getuigenissen uit deze periode. Als 2 jaar zet hij zijn tanden in het identificeren van een Engelse Piloot die op Zottegems grondgebied crashte. Vandaar volgende oproep:

Beste lezers,

Naar aanleiding van mijn onderzoek naar een stukje oorlogsgeschiedenis van Zottegem ben ik op zoek naar verhalen, getuigenissen en eventuele foto’s van tijdens oorlogstijd. Specifiek richt ik mij tot de streek rond Langestraat, Grotenberge en Pardassenhoek, Godveerdegem en Leeuwergem. Alle info van buiten deze regio alsook meer dan welkom natuurlijk.

In dit onderzoek richt ik mij ook tot het thuisbrengen van een Engels Piloot die na 80 jaar nog steeds als “Missing in Action” staat vermeld en crashte op Zottegems grondgebied. Met de hulp van verschillende mensen en archieven, ben ik al een hele eind op weg om na 80 jaar het lot van deze piloot te ontrafelen, maar er missen nog een paar belangrijke stukjes. Aangezien ik persoonlijk heb ervaren dat de oorlogstijd die ouderen en familieleden beleefden, en de verhalen van wat ze hebben meegemaakt toch nog worden doorverteld aan de jongere generaties, reken ik erop dat deze oproep misschien het verschil kan maken.

Als slot wil ik melden dat er bewezen is dat het vliegtuig toen werd “gesloopt” door de plaatselijke bevolking. Mocht er iemand nog over een stukje vliegtuig beschikken en toevallig het verhaal erachter kennen, dan zou ik het leuk vinden dit te vernemen. Het kleinste stukje, het ontdekken van een nummer, kan definitief de oplossing van mijn onderzoek zijn.

Alle info kan in alle discretie doorgestuurd worden naar: zottegeminoorlog@outlook.com  

Alvast dank,

Peter Van de Sijpe