Extra maatregelen tijdens winkelen in Zottegem: verplicht eenrichtingsverkeer voor voetgangers

Na de veiligheidsraad van 6 mei heeft Zottegem college van burgemeester en schepenen extra maatregelen genomen om het openen van de winkels met ingang van 11 mei op een zo veilig mogelijk manier te organiseren.

“Specifiek voor het centrum van de stad wordt er voor voetgangers éénrichtingsverkeer ingevoerd in de Stationsstraat, de Hoogstraat en de Heldenlaan.   Dat betekent concreet dat voetgangers verplicht worden steeds in dezelfde richting te wandelen, steeds met de winkels dichtst aan de rechterhand. Dit om zoveel mogelijk tegengestelde bewegingen kruisingen en contacten te vermijden.   De politie zal ook regelmatig toezicht houden”, aldus burgemeester Jenne De Potter (CD&V).

“De nieuwe maatregelen zullen op verschillende manieren worden duidelijk gemaakt, ook in het straatbeeld zelf, aldus schepen van Lokale Economie Evelien De Both (N-VA). “Daarnaast zal er de eerste zaterdagen na 11 mei ook handgel worden verdeeld om mensen de mogelijkheid te geven de handen regelmatig te ontsmetten.   Er zullen ook extra folders en affiches worden verspreid bij de handelaars om de maatregelen te verduidelijken. Al onze handelaars staan klaar om hun cli ënten opnieuw te ontvangen, maar ze zullen dit doen in de meest veilige omstandigheden.”

“De belangrijkste boodschap is uiteraard om, nu meer dan ooit, heel lokaal, hier bij ons én zeer gericht te kopen.   Van gezellig shoppen samen met familie en vrienden kan uiteraard nog geen sprake zijn.   De bedoeling moet zijn om gericht te winkelen in gans onze stad bij onze handelaars”, aldus De Potter.

“We brengen ook nog even de algemene maatregelen van de veiligheidsraad in herinnering.   Er mag slechts 1 klant per 10 vierkante meter winkelruimte binnen, al zijn daar uitzonderingen voor kleine winkelpanden.   Een klant mag maximaal 30minuten binnen zijn, mondmaskers worden sterk aanbevolen en afstand houden blijft cruciaal!    Om drukte te vermijden, zal iedereen zijn  boodschappen alleen  moeten  doen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar — zij mogen door een ouder worden begeleid – en voor mensen die hulp nodig hebben.”