‘Het stadsbestuur zal met de mondmaskers ruim een maand te laat zijn.’

'In verschillende steden en gemeenten zijn ze nu al bezig met de verspreiding van de mondmaskers.'


Geraardsbergen.Sinds 4 mei worden de inwoners verplicht om in bepaalde delen van het openbare leven een mondmasker te dragen. Het stadsbestuur heeft zich in een groepsaankoop bij de provincie ingeschreven. ‘Hopeloos te laat,’ laat Emma Van der Maelen (sp.a) verstaan. De levering van de mondmaskers wordt ten vroegste eind mei, begin juni verwacht. ‘In verschillende steden en gemeenten zijn ze nu al bezig met de verspreiding van de mondmaskers.’ Van der Maelen betreurt niet alleen het getreuzel, maar ook het feit dat het stadsbestuur niet de moeite deed om alternatieve pistes te onderzoeken.

Sinds 4 mei is er een nieuwe fase van de EXIT-strategie van kracht. Gisteren kwam de nationale veiligheidsraad opnieuw met enkele versoepelingen op de proppen. In de Exit-strategie zullen de mondmaskers een belangrijke rol spelen. Zo is het sinds maandag 4 mei verplicht om de neus en mond te bedekken op het openbaar vervoer, in stations… Komende maandag werd aangekondigd dat er een nieuwe fase van kracht zal gaan waarbij de winkels zullen openen onder strikte voorwaarden. Deze versoepelingen zullen natuurlijk nog meer volk op de been brengen waardoor het gebruik van mondmaskers nog belangrijker zal worden.

Mondmaskers komen te laat
‘De vraag van de sp.a naar de aankoop van mondmaskers tijdens de laatste gemeenteraad werd positief onthaald’, geeft gemeenteraadslid Emma Van der Maelen mee. ‘Samen met de stad Ninove zou er tot een aankoop worden overgegaan’, verduidelijkt Van der Maelen. Nu blijkt dat deze mondmaskers pas tegen eind, begin juni bij de inwoners zullen zijn! ‘Mensen worden verplicht om op bepaalde plaatsen een mondmasker te dragen, maar er zijn nog geen mondmaskers,’ verduidelijkt Emma Van der Maelen, ‘Betreurenswaardig! In verschillende steden en gemeenten zijn ze nu al bezig met de verspreiding van de mondmaskers.’

Geen alternatieven vanuit het lokaal bestuur
Daarnaast organiseren verschillende steden en gemeenten de beperkte verspreiding van mondmaskers voor inwoners die er geen konden kopen of zelf konden maken en toch het openbaar vervoer dienen te nemen. ‘Aangezien Geraardsbergen reeds een actie ondernam om zelf mondmaskers te maken, zou een beperkt deel van deze mondmaskers kunnen dienen als noodvoorraad. Maar ook deze piste werd niet onderzocht om inwoners uit de nood te helpen,’ geeft Van der Maelen mee, ‘Het getreuzel van het lokaal bestuur bij de aankoop van de mondmaskers vertaalt zich nu in een levering van mondmaskers die veel te laat bij de burgers zal zijn.’

Julien Borremans