Bike Parkers moeten Zottegemnaars per fiets naar evenementen lokken

Het stadsbestuur is van plan om vijftig Bike Parkers aan te kopen. Wegens niet overdekt en/of afgesloten kunnen het geen echte fietsenstallingen genoemd worden maar veeleer zijn dit mobiele fietsenrekken in de vorm van een nadar (zie foto) die eenvoudig en snel kunnen opgesteld worden. Daardoor zijn deze Bike Parkers ook onmiddellijk inzetbaar. Een ander voordeel ervan is dat fietsen er zowel voor- als achterwaarts kunnen in geplaatst worden zodat ook rijwielen met fietstassen of stuurmandjes er een plaatsje kunnen vinden. Bovendien zijn de nadars afgewerkt zonder uitsteeksels.

“De Bike Parkers zijn wel voorzien van blauwe stootbuffers zodat de rijwielen niet kunnen beschadigd worden. Aan iedere nadar kunnen zes fietsen geplaatst worden, hetgeen neerkomt op een totaal van 300 fietsen en dus per evenement 300 duurzame verplaatsingen die gemaakt kunnen worden,” zo vertelt schepen van leefmilieu Leen Goossens.

De afwezigheid van voldoende voorziening om fietsen achter te laten in de directe nabijheid van een evenement, vormt blijkbaar vaak een drempel. Met de aankoop van deze mobiele Bike Parkers willen we die drempel wegnemen en inwoners aansporen om meer de fiets te gebruiken, ook voor verplaatsingen naar evenementen,” verduidelijkt schepen van verkeer en mobiliteit Evert De Smet op zijn beurt.

“Van zodra het coronavirus onder controle is en we opnieuw op een veilige manier kunnen samenkomen, wordt er gestart met het gebruik van deze Bike Parkers op stedelijke events zoals de Vrijetijdsmarkt, Autoloze Zondag enz. Intussen wordt bekeken of de Bike Parkers eventueel ook kunnen uitgeleend worden aan organisaties zodat ze tevens kunnen gebruikt worden op andere grote gebeurtenissen zoals festivals en georganiseerde fietstochten,” voegt schepen van middenstand en feestelijkheden Evelien De Both er tot slot nog aan toe.