De mondmaskersaga: ‘Terwijl Ninove de mondmaskers aan het verspreiden is, moeten wij nog drie weken wachten.’

‘De burgers worden op hun burgerzin aangesproken, terwijl het stadsbestuur de nodige verantwoordelijkheidszin mist.’


Geraardsbergen. Emma Van der Maelen (sp.a) liet vorige week reeds haar ongenoegen de vrije loop over ‘het getreuzel’ van het stadsbestuur in verband met de aankoop van mondmaskers: ‘Het getreuzel van de Open VLD en de CD&V heeft ertoe geleid dat de inwoners pas tegen einde mei hun mondmaskers zouden ontvangen’. Emma Van der Maelen stelde een gezamenlijke aankoop met Ninove voor, maar daar ging het stadsbestuur niet op in. Volgens Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) waren er grondige reden om op de groepsaankoop van de stad Ninove niet in te gaan.

‘Getreuzel heeft serieuze gevolgen.’
Emma Van der Maelen (sp.a) ergert zich aan het getreuzel van het stadsbestuur om mondmaskers voor de inwoners van deze stad aan te kopen: ‘Het getreuzel van de Open VLD en de CD&V heeft ertoe geleid dat de inwoners pas tegen einde mei hun mondmaskers zouden ontvangen’. Burgemeester Guido de Padt (Open Vld) liet — volgens Van der Maelen — weten van een geplande groepsaankoop met de stad Ninove af te zien en instapte in groepsaankoop met de provincie Oost Vlaanderen.

‘De plotse ommezwaai van Burgemeester Guido De Padt heeft serieuze gevolgen,’ verduidelijkt gemeenteraadslid Emma Van der Maelen, ‘Terwijl de stad Ninove reeds volop bezig is met de verspreiding van de mondmaskers, moeten de Geraardsbergse inwoners nog 3 weken wachten op hun mondmaskers.’

‘Onbegrijpelijk!’
Volgens Van der Maelen was het dossier in verband met de groepsaankoop van mondmaskers met de stad Ninove in orde, maar trok burgemeester De Padt de stekker uit het dossier omdat er reeds een ingebouwde filter is voorzien en er geen plaats is voor de geleverde filters van de federale overheid. Maar volgens de sp.a-fractieleidster dienen de filters geleverd door de federale overheid enkel voor zelfgemaakte maskers.

‘Onbegrijpelijk,’ vindt Emma Van der Maelen, ‘Terwijl het stadsbestuur van de inwoners van deze stad verlangt om een mondmasker te dragen, is het niet eens in staat om ze op tijd te leveren. De burgers worden op hun burgerzin aangesproken, terwijl het stadsbestuur de nodige verantwoordelijkheidszin mist. Je moet maar durven.’

‘Geen tijd voor politieke spelletjes.’
In een reactie laat burgemeester De Padt (Open Vld) weten dat het schepencollege heeft geoordeeld ‘dat er geen zekerheid was over de kwaliteit van de maskers die het eerst voor ogen had. Het schepencollege stelde vast dat dat de provincie de maskers wel grondiger heeft laten testen, waardoor er grotere zekerheid is over de kwaliteit.’

Burgemeester De Padt: ‘Het was op dat moment logisch dat de provincie koos voor mondmaskers waar de filters kunnen in worden ondergebracht.   De mogelijkheid om een filter te plaatsen zal immers een grote meerwaarde geven aan de duurzaamheid van het masker.’ Volgens de burgemeester zijn er nog andere Oost-Vlaamse steden die deelnemen aan de provinciale groepsaankoop.

Tot slot steekt burgemeester De Padt zijn ontgoocheling niet onder stoelen en banken: ‘Ik vind het betreurenswaardig dat Emma Van der Maelen zich in deze heel moeilijke tijden niet wat boven de klassieke politiek kan stellen: ons bestuur werkt hard voor de gezondheid van onze mensen en voor de relance van onze lokale samenleving.’

Julien Borremans