Houd de baan vrij! De renners zijn in aantocht!

Een terugblik op het wielrennen in Kerksken in een prachtig boek!

Op 20 juli 2016 werd in Kerksken de laatste wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften verreden. Hiermee kwam een einde aan bijna 80 jaar wielerbedrijvigheid in Kerksken.

Marcel Baetens, ex-inwoner van Kerksken, dook in de krantenarchieven vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw en is erin geslaagd om de volledige geschiedenis van de wielerbedrijvigheid in zijn geboortedorp te reconstrueren.

Uren zoekwerk in de krantenarchieven, tientallen gesprekken met betrokkenen en de vrijgevigheid van tal van Kerkskenaars leverden heel wat documentatie op, die verwerkt werd tot een boek van 275 bladzijden met meer dan 200 foto’s en tijdsdocumenten.

In het boek neemt de auteur de lezer mee op een boeiende en kleurrijke reis door 80 jaar wielrennen in Kerksken, doorspekt met een massa anekdotes. Zo is hij erin geslaagd om van vrijwel elke wedstrijd die tussen 1928 en 2016 verreden werd in Kerksken, de uitslag terug te vinden en bevat het boek ook een overzicht van de “coureurs van Kerksken” tussen 1928 en vandaag, zowel in de KBWB, bij de nevenbonden als bij de wielertoeristen. Het boek bevat ook een eerbetoon aan Aim é Roelandt, die jarenlang de wedstrijden van commentaar voorzag

Kortom, voor wie de exploten van   Achiel Buyl, “Etienneke Lievens”, Willy Van der Eecken, Luc De Troyer en alle andere Kerkskense wielercracks nog eens wil beleven, voor wie zich de gouden tijden van de koersen met Kermis “Ten Drauk”, “Kermis Ten Berg en “Kermis Ten Boekent” voor de geest wil halen, is deze uitgave van de Heemkundige Kring een absolute must.

Bestellen kan via voorinschrijving bij de Heemkundige Kring via overschrijving van 25 euro (+eventueel 5 euro portkosten) op rekening nr. BE40 4395 0830 6163  met vermelding “wielrennen Kerksken”. De voorintekenaars worden uitgenodigd op de voorstelling op 26 september 2020.