Raadslid Yana Giovanis vraagt meer aandacht voor Internationale dag tegen Homofobie en Transfobie

Zottegems gemeenteraadslid Yana Giovanis vraagt meer aandacht voor de Internationale dag tegen homofobie en transfobie.

Yana is het jongste gemeenteraadslid in Zottegem. “Op 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT)”, zegt ze. “Zottegem gaat — net zoals de overige 299 Vlaamse gemeenten trouwens – opnieuw de regenboogvlag uithangen. “Een klein gebaar dat veel betekent voor iedereen die zich inzet tegen discriminatie en haatmisdrijven voor mensen van de LGBT+ community” aldus Yana Giovanis (sp.a). “Maar ik ben van oordeel dat we echt wel meer kunnen doen in onze stad en dat het CD&V- en N-VA-bestuur meer ambitie en creativiteit aan de dag moeten leggen.”

“Vorig jaar kaartte sp.a al aan dat onze stad extra acties kon ondernemen om een duidelijker statement te maken inzake seksuele- en genderdiversiteit. Toen was het stadsbestuur nog niet bereid om een groter engagement aan te gaan. En het afgelopen jaar zijn er ook geen bijkomende acties ondernomen. Met een beetje creativiteit kom je al v ér”, vindt Yana Giovanis. “Zo kan een Zottegemse Regenboogverklaring opgesteld worden, kan meer diversiteit gebruikt worden in beeldvorming en taalgebruik, informatiesessies en educatieve tools op scholen, acties i.s.m. de jeugddienst en het jeugdhuis, een cultuurvoorstelling en aandacht in de bibliotheek tijdens de week van IDAHOT, … De regenboogvlag uithangen is OK, maar mits een beetje creativiteit en meer ambitie kan de lat veel hoger. Jammer dat CD&V en N-VA daar in Zottegem geen oren naar hebben. Meer aandacht voor het probleem is echter noodzakelijk; dat blijkt uit onderstaande info.”

“Onze stad heeft een politie-inspecteur inzake discriminatie en haatmisdrijven, maar die is niet gekend bij onze inwoners. Er is dus zeker sprake van onderrapportering. Onderzoek van de Vlaamse overheid toont aan dat 90% van de holebi’s al slachtoffer is geworden van verbaal of psychisch geweld en 30% van fysiek geweld. Een andere Vlaamse studie toonde in 2016 aan dat 65.2% van de holebi’s en 80.3% van de transgenderpersonen ooit in hun leven dacht aan zelfmoord. Nog altijd durft meer dan de helft van de LGBT+ personen niet open te zijn op het werk. Pas als je erkenning geeft aan de diversiteit, en dus actief meewerkt aan de uitbanning van alle vormen van discriminatie, kan je alle burgers als vrij en gelijkwaardig behandelen. Elke Zottegemnaar zou zich welkom en thuis moeten voelen in onze stad!”

Daarom doet Yana nog een oproep

“Op 17 mei 2020 zal het exact 30 jaar geleden zijn dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Er is al een grote weg afgelegd. Vier dat mee en hang net zoals onze stad een regenboogvlag (of een kleur er van) uit. En aan het stadbestuur van CD&V en N-VA vraag ik om meer ambitie en creativiteit aan de dag te leggen. Voor alle vragen over gender en seksuele voorkeur kan je terecht bij Lumi : bereikbaar via het gratis nummer 0800 99 533 of chat via www.lumi.be * Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoord1813.be.