Pastoor Wackens redt 88 burgers van Duits vuurpeloton

Gedenkplaten op marktplein Scheldewindeke

Pastoor van Scheldewindeke Carolus Constant Wackens wist door zijn tussenkomst op 9 september 1914 achtentachtig Dendermondenaren van het Duitse vuurpeloton te redden. Hij werd als een ware held beschouwd. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)
In Dendermonde werden honderden burgers naar Duitsland gedeporteerd of gegijzeld en als schild meegenomen. Ze worden beladen met de ransels van de Duitse soldaten. Ze trekken via Baardegem, Moorsel, Aalst en Erpe naar Oordegem, waar ze in open lucht moeten overnachten. Op 9 september 1914 bereiken de 88 gevangenen Scheldewindeke. Een executiepeloton stond klaar om hen te fusilleren. Pastoor Wackens kon door zijn ongelooflijke dapperheid de gruwel verhinderen, en redt 88 mannen van de dood. Pastoor Wackens slaagde erin de bevelhebber commandant-majoor Freiherr von Fostner te spreken. Met veel diplomatie en overredingskracht kan pastoor Wackens de commandant — majoor overtuigen de gevangenen niet neer te schieten, maar onder zijn toezicht achter te laten in de ‘patronage’. Nadien laat de pastoor de gevangenen in groepjes vertrekken. Een delegatie uit Dendermonde kwam jarenlang naar Scheldewindeke afgezakt om ‘redder, held’ Carolus Constant Wackens met een bezoek te vereren.
Tijdens een remenbrance 1914 — 2014, georganiseerd door de Geschiedkundige Windeke in de Wereldoorlogen en de Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’ werd pastoor Wackens herdacht. Hij kreeg samen met de Schotse piloot John Douglas Lightbody een indrukwekkend postuum eerbetoon. Op het marktplein van Scheldewindeke prijken de gedenkplaten van de twee oorlogshelden pastoor Wackens en Lightbody.
Gevechtspiloot J.D. Lightbody stort neer op Turkenhoek
De Schotse gevechtspiloot luitenant John Douglas Lightbody was op zijn achttiende al een ‘aas’. Een eretitel die je, als gevechtspiloot, maar kon krijgen als je vijf of meer vijandelijke vliegtuigen had neergeschoten. Hij behaalde zijn vijf overwinningen tussen 9 en 30 oktober 1918 met een Sopwith Camel. De laatste zege behaalde hij op op zijn 19 de verjaardag. Op 4 november 1918, zeven dagen voor het einde van de oorlog, werd gevechtspiloot John Douglas Lightbody boven het grondgebied van Melle in een gevecht boven de frontlijn neergeschoten. Finaal stortte hij neer op de Turkenhoek in Scheldewindeke, niet ver van het Duitse vliegveld op de Lange Munte. Een jong meisje, Germaine De Groote, stond het schouwspel te bekijken. Ze is het nooit vergeten, hoe Lightbody hoog in de lucht uit de cockpit viel en met een ijzingwekkende val op de grond smakte. John Douglas Lightbody krijgt nabij een boerderij een voorlopig graf. Zijn graf bevindt zich nog altijd —dankzij de gemeente — na ruim 100 jaar op het kerkhof van Scheldewindeke.           Reporter 17