Geen Sinksenkermis, en dat raakt

2021 wordt dubbele topeditie

Om het coronavirus in te dammen, werd -zoals vele kermissen- ook de Sinksenkermis in Oosterzele afgelast. Met spijt in het hart zag het Sinksencomit é zich genoodzaakt om de kermis 2020 op te doeken. Het raakte niet alleen voorzitter Wim Magerman, het Sinksencomit é, Con Animo, de organisatoren, de caf és maar ook de rasechte Oosterzelenaars en de duizenden bezoekers heel hard. In de loop der jaren is Sinksenkermis in Oosterzele uitgegroeid tot een massaal volksfeest. Triest om zien, dit jaar geen mens in het Dorp, het epicentrum van de Oosterzeelse Feesten, lag er leeg, verlaten en troosteloos bij. Wat hebben wij dat klote coronavirus, die ‘Onzichtbare Vijand’ vervloekt, maar we krabbelen overeind, we komen er sterker uit. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).
Jammer, de vele bezoekers hadden dit jaar in de zesdaagse Sinksenkermis kunnen feesten in zeer aangename temperaturen (24 ° en meer).   Oosterzele baadde van ‘s morgens tot ‘s avonds in de zon. Het Sinksencomit é had een stomende affiche klaargestoomd met optredens van De Helaasheid der Zingen, instaporkest Con Animo, fanfare Vrije Kunstkring Brakel, De Toape Geraapte, The Green Onions, Dirk Van De Velde, The Oakfield Band, Marcoff, Dirk Bauters & Vanessa Chinitor, deejays, schieting, wielerwedstijden, tapbiljarttornooi, rommelmarkt, kermisontbijt, markt Oosterzeelse handelaars, kinderanimatie, spelnamiddag, vuurwerk, zielendienst, kermisreceptie, avondmarkt, Confrerie van de Roze Olifant, kermisattracties,…en bovendien oliebollen, frieten, hamburgers, en…hectoliters bier en bakken ambiance.
Mariane D’Hont (geboren en getogen rasechte Oosterzeelse): ‘
Wat heb ik Sinksenkermis gemist, vanaf mijn peutertijd keek ik elk jaar verlangend uit naar de Sinksenkermis, mijn pa zaliger Andr é (een graag geziene dorpsfiguur) en mijn ma Godelieve Sacks gaven ons thuis de liefde voor Sinksenkermis mee met de paplepel’. Andr é D’Hont toverde destijds   voor de Sinksenkermis enkele jaren zijn garage om tot een feestzaal. Maar ook Jacques (broer van Mariane) heeft een groot hart voor zijn dorp en Sinksenkermis. Hij zetelt in het bestuur van het Sinksencomit é en is ook al van jongs af aan in de ban van Sinksenkermis. Als optimist zijn we ook erg op levenslust gesteld en op vermaak in al zijn verschijningsvormen, ook wij hebben Sinksenkermis erg gemist. Eigenlijk besef je nu meer dan ooit, dat Oosterzele bruist van het leven. ‘Het is echt sneu dat onze fantastische Sinksenkermis niet kon doorgaan, maar we maken er in 2021 een dubbele topeditie van’, klinkt het al strijdvaardig bij de kopstukken van het Sinksencomit é. Laat dat al een troost zijn: het programma voor Sinksenkermis 2021 is nu al zo goed als klaar. En wie weet zetten voorzitter Wim Magerman en het Sinksencomit é nog een verrassend nieuw event op de kermisaffiche 2021.
Al kermis in 1645
Uit een kerkrekening van 1645 blijkt dat men in Oosterzele dan al ‘kerckmis’ vierde. Het woord kermis is afgeleid van ‘kerckmis’, dit is de mis die jaarlijks bij de herdenking van de kerkwijding werd opgedragen. De kerkwijding werd eerst binnen de kerk herdacht, maar de Oosterzelenaars kennende, begonnen ze ook buiten te vieren. Hier is het ontstaan te zoeken van de Sinksenkermis in Oosterzele. In de kerkrekening van 1645 staat te lezen (we citeren) ‘’…betaelt aan carolus van durme, tavernier, eenighe pottenbiers, broot ende boter tot synxen in den omganck met oock st-rochushoogdagh de costers daer was verteert tot lavenisse voor haeren sanck, indeprocessie binnen twee jaeren ter somme van 8 schelling 1 groot,…(oud muntstelsel)”.
Uit oude kermisaffiches van 1933, 1934 en 1959 blijkt dat de Oosterzelenaars graag ‘kermis’ vieren. Op de kermisaffiche 1934: ‘velokoers (1000 frank prijzen en premies, een aardig bedrag voor die tijd), ‘groote’ schieting bij wed. Theofiel Verbruggen, prachtig vuurwerk gegeven door de Verenigde Dorpelingen en Vrienden, afgeschoten door den vermaarden vuurwerkmaker Boon uit Zele’. Uit de affiche blijkt dat men op Pinksteren 1934 kermis vierde op drie locaties: het Dorp, Smissenbroek en Reigerstraat. Op maandagnamiddag was er kermis op Smissenbroek. Op dinsdagvoormiddag vond op het Dorp de vermaarde jaarmarkt en kermis plaats, en om ‘10 ure’ was er een velokoers voor knapen onder de 16 jaar met 150 frank prijzen. In de namiddag was er kermis in de Reigerstraat. Op zondag 17 mei 1959 was er gans de dag een autotentoonstelling op ‘t Kloosterplein, een wielerwedstrijd 3000 Fr. prijzen, prachtig vuurwerk. Op maandag 18 mei 1959 ‘kermiste’ men in Smissenbroek. Op de affiche: wielerwedstrijd 3.000 Fr. Prijzen en premies, grote schieting. Dinsdag 19 mei 1959: ‘s voormiddags kermis op het Dorp, en ‘s namiddags kermis in de Reigerstraat. In die tijden werd er over de Sinksenkermis gesproken. De Oosterzelenaars leefden daar echt naar toe. Het zijn dagen van welgemutst scharrelen, kakelen, eten en drinken, je ei al eens kwijt raken. En ook in het ‘Reuzendorpje’ organiseerde men destijds, zoals blijkt uit de poster van 1933, Goote Feestelijkheden met een velokoers, luisterrijk Kunstconcert, uitstap reuzen, wandelconcert.   Reporter 17