Zottegemse zorgen om renovatie stadhuis op de Markt. Open VLD vreest nieuwe klinker-episode

De renovatie van de gevel van het stadhuis op de markt in Zottegem stelt het stadsbestuur voor een (financieel) probleem. Oppositiepartij Open VLD Zottegem vraagt om duidelijkheid.

Het stadsbestuur liet begin mei weten, lees meer via deze link, dat de gevel van het stadhuis op de markt dringend aan renovatie toe was en de werken (die 40 dagen zouden duren) ondertussen gestart waren. De Zottegemse aannemer Pigment Interieur werd gekozen en die vloog er meteen in.

Oppositiepartij Open VLD toont zich nu echter bezorgd. “We moeten jammer genoeg vaststellen dat de werken al meerdere dagen stilliggen”, zeggen de liberale gemeenteraadsleden Sven Mornie en Lode Bruneel. “Wat is er aan de hand? Hoe komt het dat de renovatiewerken abrupt zijn gestopt? Wat is hier de reden van? Hoelang gaat dit allemaal duren? We hopen dat er snel antwoord komt van het stadsbestuur en ook dat onze markt tijdens de komende zomermaanden niet ontsierd zal worden door stellingen rond ons stadhuis. Net nu maandag 8 juni onze Zottegemse horeca terug van start mag gaan.”

“Indien de stellingen rond het stadhuis blijven staan hopen we voor een meer esthetische aankleding van ons stadhuis”, geven Mornie en Bruneel nog mee. “Dit om de sfeer en de gezelligheid in onze stad te bewaren. Wij hopen op een positieve afloop van dit renovatieverhaal. Hopelijk wordt het geen “klinker”-episode!”

Schepen van Openbare Werken Evert De Smet en schepen van Patrimonium Evelien De Both (allebei N-VA) laten weten  dat het met de gevel van het stadhuis erger gesteld was dan eerst zichtbaar. “Achter de verflaag zaten er grote stukken met loskomende pleister. Ook de zandsteen en arduin in de gevel bleek meer nodig te hebben dan een simpele verfbeurt. In samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed, zijn we tot de conclusie gekomen dat er grondigere herstellingswerken nodig waren dan aanvankelijk gedacht. Dankzij een extra subsidie van Vlaanderen én een extra inspanning van de Stad Zottegem zullen de werken waarschijnlijk weer snel hervat kunnen worden. Het is op dit moment enkel nog wachten op de formele goedkeuring van de Vlaamse subsidie voor deze extra werken. Tegen het bouwverlof zou ons Zottegemse Stadhuis uit de steigers moeten zijn en zou de gevel er weer een pak mooier moeten uitzien. De volgende fase van de renovatie van het stadhuis, het herstel van de dakgoten en het dak, wordt ook al voorbereid. Ook die werken zouden nog voor 2024 afgerond moeten zijn.”