Herman De Croo verveelt zich niet in deze coronatijd

Er komen heel wat versoepelingen wat leefgewoonten betreft in deze uitzonderlijke coronatijden de komende weken. Tijd om een gesprek te hebben met de nodige social distancing ten huize van de eminence grise van de Belgische politiek nl. minister van staat en Brakelaar ( Michelbekenaar) Herman De Croo.
Hoe kan een man die dagdagelijks steeds onder de mensen was en is zo’n tijd overleven. De euroscepticus Derk Jan Eppink schreef ooit in zijn boek ‘Avonturen van een Nederbelg’.
“De catacomben onder zijn huis zijn de echte bakermat van De Croo’s politieke macht. Hij hielp mensen en mensen die waren geholpen vergaten dat niet.”
In deze uitzonderlijke tijden is dit niet anders. Vandaag de 81ste dag na de lockdown houdt Herman De Croo zich onophoudelijk bezig met dossiers en dossiers. De tafel ligt er gewoon overvol van!

Herman De Croo ( geboren op 12 augustus 1937) is aan het woord.
Ja Bert ik was de laatste burgemeester van mijn geboortedorp Michelbeke ( de vijfde in mijn familie). “ Ik heb me niet verveeld tot nu toe. Het was wel een andere manier van leven. Het digitale tijdperk overviel mij met skype, whatsapp, sms en honderden mails per week. Ik krijg heel wat telefoons om burgers te helpen. Zo namen er heel wat gestrande mensen   die ergens gestrand waren op deze wereldbol contact met me op. Tevens zat ik in menig whatsapp groepje om uitleg te geven over de zo goedbedoelde veiligheidsregeltjes en dit tot 10 uren per dag, zeven dagen per week, twee werktafels vol stapels dossiers.   Mijn dictafoon toestellen staan nooit stil.”
Lichaamsbeweging is noodzakelijk
Herman De Croo: “ Ik doe toch de moeite om elke dag bij dit mooi weer eens te stappen en dit zo’n 3 à 4 km in de Zwalmvallei. 75 jaar deed ik dat te paard en nu is dat al wandelend. Sinds mijn kinderjaren zijn er reeds heel wat paadjes verdwenen zie ik. Te paard heb ik nog niet gereden en als ik bij mijn paarden kom besnuffelen die me. Mijn domein op zich is niet zo klein samen met dit van de aanpalende gronden van zoon en vice-premier Alexander. Ik ruik het groeiende gras en de tientallen schapen die mij steeds nieuwsgierig tegemoet komen. De voorbije weken was er uitzonderlijk weinig verkeer en als je op het mijnwerkerspad kwam leek het meer op een velostrade.”
Corona scherpschutter
Corona is een vreselijk virus vertelt Herman De Croo: “Alles leek zo rustig maar waar en wanneer treedt de coronascherpschutter in actie. Alleen onderduiken kon beschermen. Hoop en voorzichtigheid doen overleven.
Zoon Alexander is dag in dag uit er mee bezig om het land in goede banen te leiden.”
Ik heb ook weken mijn kleinkinderen niet gezien . Tobias en Gabriel van Alexander en Annik kon ik wel eens van ver zien. Maar de kinderen van dochter Ariane nl. Casimir en Hermine Shilling -De Croo mis ik al weken.”
Bleef in zijn kot
De voorbije weken is Herman De Croo nauwelijks weg geweest buiten zijn dorp. “Ik denk dat ik een 5-tal keer hier ben weggeweest waarvan o.m. een tweetal keer in Brussel en ik heb een coronatest ondergaan die best meeviel. Er is hier wel eens iemand op bezoek geweest met mondmasker evenwel .” Ondertussen heeft Françoise een ganse voorraad mondmaskers samengesteld.
Politiek beest
Al heeft Herman De Croo afscheid genomen uit het Vlaams Parlement toch blijft hij zeer actief. Herman De Croo: “we hebben net voorzittersverkiezingen gehad. Ik blijf in het partijbureau want ik behaalde meer dan 6100 stemmen. Alexander en de nieuwe voorzitter Egbert Lachaert behaalden veruit het meeste voorkeurstemmen.”
Actualiteit
Herman De Croo:”Uiteraard volg ik alles op de voet. Ik lees dagelijks heel wat kranten. Ons land heeft het goed gedaan door alle cijfers bekend te maken. In verhouding met andere landen hebben we hier heel wat doden gehad. De andere landen hebben het spel niet correct gespeeld en we zullen zien dat er nog heel wat doden zullen bijkomen als ze statistieken van de oversterfte gaan bekijken.
We hoorden de laatste weken niet veel meer dan coronanieuws maar ondertussen lopen de spanningen in Congo op. Ik volg de situatie van nabij.
Zoon Alexander is bezig met heel belangrijke dossiers zoals dat van Brussels Airlines en de mogelijke steun aan Lufthansa . Brussel Airport blijft een belangrijke hub voor het zwarte continent Afrika. De toekomst zal in de luchtvaart veranderen. Er komen ongetwijfeld kleinere vliegtuigen op de markt met een grotere actieradius. Dit zal één van de merkbare gevolgen zijn in het post-corona tijdperk. Het telewerk zal eveneens toenemen. We zien dat er in de States reeds flats worden gebouwd ( grotere) met bijhorende bureelruimte.
Wat woonzorgcentra betreft zie ik het niet zo positief evolueren. Ik denk dat ouder wordende mensen zolang mogelijk in hun eigen omgeving gaan blijven wonen. Zo worden er vandaag in Japan al heel wat ouderen telebewaakt en in het oog gehouden door zeg maar een soort alarmcentrale.”
Regering
Hoe zit het daarmee. Herman De Croo: “ Ik denk dat de N-VA kost wat kost mee wil doen in een federale regering. Een oppositiekuur samen met Vlaams Belang zou hun niet goed uitkomen. De PS is onmisbaar. Ik denk dat er sowiezo een regering komt. Het land staat voor een grote uitdaging. Wie weet nu welke partijen er gaan deelnemen. We gaan zeker onze politieke principes als liberalen niet verloochenen en binnen drie jaar zijn er toch nieuwe verkiezingen. Daar kunnen we niet aan ontsnappen.” (nvdr Wie weet komt de volgende eerste minister niet uit Michelbeke?)
De komende weken zal ik wat meer uit mijn kot komen maar voorzichtig zijn blijft de boodschap.”
Door de coronacrisis is Herman De Croo enkele kilo’s vermagerd want hij mist zijn portie bruin bier (bruintjes) waar hij zo van kan genieten. Volgende week is dit terug mogelijk.
Nog veel succes!!