Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette, Keiberg

Dringend aan restauratie toe

Oosterzele heeft enkele jaren geleden al zijn kapelletjes geïnventariseerd. Het is meer dan een nostalgische impuls. Ons aller identiteit wordt namelijk bepaald door de parels die onze voorouders nalieten. Maar voor de herwaardering van tal van kapelletjes is er werk aan de winkel. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)
Geen onderhoud is altijd een ramp. De boosdoeners: lekken, opstijgend vocht, rot, kapot gevroren bepleistering, roest, vandalisme. Het zou erg zijn als deze pareltjes teloor zouden gaan. Een parel: de 304 — jaar oude kapel van Onze — Lieve — Vrouw van Lorette, Keiberg in Oosterzele. Uit archiefstukken blijkt dat de Onze — Lieve — Vrouwkapel werd gebouwd in 1716 door de Gentenaar Carel Maelcamp. De kapel is toegewijd aan Onze — Lieve — Vrouw van Lorette. In 1717 werd de kapel versierd door religieuzen van het Heilige Kruis en Sint — Rochus. De kapel is een rood gekalkte natuursteenkapel in barokstijl: gelegen onder het huidige straatniveau. De topgevel wordt begrensd door hoekpilasters onder de gekorniste (verstekt, omgetrokken) zandstenen architraaflijst. Verminkte top-aflijning met resterende zandstenen hoekvoluten, ijzeren topkruis. Lage rondboogdeur in een zandstenen omlijsting met kwarthol profiel, dubbel platte imposten en sleutel. Op de rechte kroonlijst: staande ovale oculus met kraalprofiel en brede rechthoekige zandstenen omlijsting met uitgeholde hoeken. In beide zijgevels twee omlijste ovalen oculi met hetzelfde traceerwerk als de oculus in de voorgevel. Dakoverstek van het leien zadeldak, rustend op geprofileerde modillons. Deels gecementeerde, blinde driezijdige kapelsluiting.   Gepolychromeerd houten portiek-altaar met kruis, ingelijst schilderij van Onze — Lieve — Vrouw met Kind met boek in de hand. Op de voorzijde van het altaartafel: ovalen grisaille van liggend lam met kruis en boek op een wolk in een stralenkrans. Beoordeling: de kapel is verwaarloosd, verkommerd, vervallen, is dringend aan restauratie toe.     Reporter 17