Raadkamer bevestigt de aanhouding van drugsbaron Laurenzo V.M.


GERAARDSBERGEN/HERZELE. De raadkamer in Oudenaarde bevestigde dinsdag de hechtenis van Laurenzo V. M. Volgens het parket vormt de Brakelaar de spil in een jarenlange cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika. Sven Mary, advocaat van Laurenzo V.M., wil de onderzoeksrechter wraken.
Drie weken geleden werd de van drugshandel beschuldigde fietshandelaar uit Brakel opgepakt in zijn woning te Nederbrakel. In verschillende loodsen in de streek werden toen 40 luxewagens en 90 motoren geconfisceerd. In meerdere banken werd voor een slordige twee miljoen euro cash uit kluizen gehaald. Daarnaast werden juwelen en andere waardevolle voorwerpen in beslag genomen. Op 23 mei werden zes verdachten in Belgi ë en drie in Nederland opgepakt.
Sven Mary, advocaat van Laurenzo V.M., diende ondertussen twee verzoekschriften tot wraking in van zowel de voorzitter van de raadkamer als de onderzoeksrechter. ‘De voorzitter van de raadkamer moet zich sowieso terugtrekken,’ stelt meester Mary in het Nieuwsblad, ‘De voorzitter was ook voorzitter twee weken geleden in de beslissing tot aanhouding van andere verdachten in dezelfde zaak. Dus kan je de voorzitter vooringenomenheid tegenover mijn cli ënt aanwrijven.’
Ook de onderzoeksrechter wil Sven Mary gewraakt zien. ‘De bevelschriften zijn uitgevaardigd terwijl er vermoedens van onschuld zijn betreffende mijnheer Laurenzo V.M. Ook de vormvoorwaarden waaraan moet voldoen worden om bepaalde onderzoekstechnieken te mogen toepassen, zoals het afluisteren van de telefoon, zijn geschonden. De onderzoeksrechter verklaart het afluisteren als noodzakelijk met het oog om bewijzen te zoeken. Deze motivering vinden wij vrij eigenaardig. In juli 2019 motiveerde de onderzoeksrechter de verlenging van de maatregel omdat er onvoldoende bewijslast was…’
‘De onderzoeksrechter heeft nu 72 uur om te antwoorden op ons verzoekschrift. Indien zij zich niet terugtrekt, dan zal de zaak voor de Eerste Kamer van het Hof van Beroep in Gent voorkomen’, besluit meester Sven Mary in het Nieuwsblad.
Julien Borremans