Na vertraging door coronavirus eerste camera’s van cameraschild HAVIK geplaatst in Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele.

Dinsdag werden de eerste ANPR-camera’s voor nummerplaatherkenning en verkeershandhaving geplaatst. Na een vertraging door het coronavirus is het project HAVIK, een cameranetwerk dat in Merelbeke, Melle, Oosterzele en Destelbergen geïnstalleerd zou worden hervat.

Dit hele project kreeg de naam “HAVIK” verwijzend naar de roofvogel gekend om zijn scherpe blik. De politiezone wil met dit netwerk de belangrijkste fenomenen aanpakken zowel op het vlak van verkeer als op het vlak van overlast en inbraken.

Sinds enkele jaren zet de politiezone reeds mobiele ANPR-camera’s, geplaatst op anonieme voertuigen, in. Een ANPR-camera leest de karakters van de nummerplaten van voertuigen en koppelt deze aan diverse databanken. Zo kan de patrouille onmiddellijk zien of een voertuig gebruikt werd voor inbraken of bijvoorbeeld niet verzekerd is. De successen met deze twee mobiele camera’s zijn spectaculair zowel op vlak van het innen van onbetaalde boetes als het vatten van verdachten op heterdaad. Tal van inbraakreeksen werden zo voorkomen. In de komende jaren zullen op nog meer zwarte punten snelheidscamera’s ingezet worden al dan niet onder de vorm van trajectcontroles. Zware voeten zijn bij deze gewaarschuwd! Naast de vaste snelheidscamera’ zullen de verplaatsbare snelheidscamera’s verder ingezet worden.

“Ook de andere camera’s die de politiezone bestelde, zullen de komende tijd zichtbaar worden in het straatbeeld”, aldus de politie, die opgetogen is over de vooruitgang. “De ANPR camera’s voor nummerplaatherkenning en de camera’s voor snelheidscontroles kunnen daardoor nog voor het groot verlof in gebruik genomen worden.”

De korpschef is bijzonder opgetogen met deze belangrijke investering in deze nieuwe technologische middelen om de onveiligheidsproblemen nog effici ënter te kunnen aanpakken. Net na de jaarwisseling mocht hij, samen met de leden van het politiecollege en zijn directiemedewerkers de nieuwe controlekamer in gebruik nemen. De komende weken zullen op de belangrijkste invalswegen de borden met de pictogrammen, verwijzend naar het gebruik van camerabeelden, te zien zijn.

Het politiecollege, de politieraad en de politie willen samen met dit hele project bijdragen tot een veilige en leefbare omgeving in onze gemeenten Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele.