Viering 900 Balegem

‘De viering van ‘900 jaar Balegem’ rijpte na mijn bezoek aan het Duitse Oberkirch waar men een feest bouwde voor een deelgemeente die zijn 700 — jarige geschiedenis vierde’, zegt schepen Orville Cottenie, die in de gemeente Oosterzele bevoegd is voor Toerisme, Jumelages, Erfgoed, Lokale Economie, Burgerzaken. De nieuwe Oosterzeelse schepen was opgetogen dat Bib Scheldewindeke, Erfgoedhuis Viersprong, en een team enthousiaste medewerkers zijn plannen steunen om het 900 — jarig bestaan van Balegem extra in de kijker te zetten. Schepen Orville Cottenie wil ook de verbroedering met Oberkirch nieuw leven inblazen. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).
Orville Cottenie is net als zijn vader Paul (ere-schepen van Oosterzele) geen onbekende in Oberkirch, graag geziene figuren in deze Duitse stad. Orville woonde een tijd in Oberkirch. Hij wil nu nieuwe idee ën lanceren en een nieuwe dynamiek in de verbroedering aanzwengelen.
De geschiedenis van Balegem schrijft niet als de geschiedenis van grote steden. Van Balegem bestaan er, wat de eerste 700 jaar van haar bestaan betreft, nauwelijks geschreven teksten, laat staan herinneringen. Gestart als bescheiden agrarisch oord met een aantal boerderijen, kleine kerk of kapel, afspanning, smidse, wat ambachten,…zo moet het gehucht ‘Balinghehem’ er uit gezien hebben. 900 jaar geleden wordt voor het eerst gewag gemaakt van ‘Balinghehem’. De deelgemeente van Oosterzele is nu bekend van zijn ‘Balegemse steen’, in tal van steden werden historische gebouwen opgetrokken in Balegemse steen. Met drie windmolens en een watermolen mag Balegem betiteld worden als molendorp bij uitstek. Balegem mag verder prat gaan op zijn unieke landbouwstokerij (in 1862 werden de eerste ‘dreupels’ gestookt), de Molenbeek, de O.L.Vrouwkapel (1637), de boerderijen met akkers en weiden langs landelijke wegen, de rust en stilte.
Hoewel Corona een loopje neemt met alles en iedereen zijn schepen Orville Cottenie en zijn loyale medewerkers vastberaden om alle geplande activiteiten toch te laten doorgaan. Te beginnen met de fotowedstrijd ‘Beeldig Balegem’.     Reporter 17