SONY DSC

Oude kiosk van onder het stof gehaald in  Parike  

 

 De oude gemeentelijke kiosk die na WO II werd aangekocht door  Brakel   kreeg  haar laatste opstelling in 1998. Vervolgens kwam ze in een gemeentelijke loods terecht in  Opbrakel  waar ze dreigde verkocht te worden aan een schrootboer.   Brakel had ooit een andere houten kiosk maar deze werd door een brand geteisterd tijdens WOII.    

Marc Carlier:  “  Wijlen  schepen Ghislain Nachtegael kocht ze in 2000 op mijn verzoek om ze van het schroot te redden, met de bedoeling dit stuk erfgoed een culturele plaats te geven en dit bij voorkeur in het  Parikse  verenigingsleven. Zijn plots overlijden maakte een eind aan onze droom. Ik mocht gedurende 20 jaar de kiosk opbergen in de loods van putboringen  Noterman  in  Parike. Ik vond het ogenblik aangebroken om nu met de kiosk “buiten te komen” en kreeg de toestemming van Danny van Feestcomplex Europa om ze op zijn parking achter de zaal op te stellen. Samen met mijn kleinzoon Jacob hebben we de puzzel in mekaar gekregen, en het resultaat is aangenaam verrassend. Opsmuk is nodig, maar daarvoor werd reeds tegemoetkoming van het FBBCE (Fonds ter Bescherming van het Brakels Cultureel Erfgoed) aangeboden.”  

 Gisteren vergaderde  na   een  sluimertijd van ongeveer 15jaar het “Komitee  Parike  Doet Het” op de kiosk. (Het  Komitee  Parike  Doet Het heeft zich sedert 1978 steeds geprofileerd als spier tussen de ledematen van het verenigingsleven van  Parike; en zoals het coronavirus is ook  Parike  Doet Het niet dood. Onze slogan van weleer “Waarom niet in de Marmiet” kan nu misschien vertaald worden in “Poerkwapa  achter den Europa” … enz.  

De kiosk is een zeskant maar ook rechthoekig is er een opstelling mogelijk. Vandaar dat er nog enkele stukken op overschot liggen vertelt Marc Carlier.    

Gisteren was er tijdens de nationale feestdag een eerste vergadering van het  Komitee  Parike  Doet Het van weleer  met:    Marc  Carlier, Patrick Van Der Heyden,  Jacques Van Nieuwenhove,  Clery  De Cock  en   Dani ël  Fauconnier.   Albert  Machtelinckx  was er niet bij en Guido  D’Haenens  is overleden.