Tot september (quasi) geen evenementen meer in Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem en andere extra coronamaatregelen

Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem nemen samen extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus op hun grondgebied in te dijken. Ze roepen hun inwoners ook op om de regels te volgen.

“De cijfers liegen er niet om”, zegt Lieven Latoir (Nieuw Houtem), burgemeester van Sint-Lievens-Houtem. “Het aantal besmettingen in Sint-Lievens-Houtem, Herzele en Zottegem stijgt. Het corona-virus is hier aan een opmars bezig. Om die in te dijken nemen we samen bijkomende maatregelen, bovenop de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft afgekondigd.”

Bepaalde evenementen worden opgeschort

Vanaf dinsdag 28 juli 2020 en tot en met september 2020 worden de volgende evenementen op het grondgebied van Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem opgeschort:

 • Fuiven en dansactiviteiten.
 • Optredens, voorstellingen en concerten die voor het publiek toegankelijk zijn in een openbare
  ruimte, een openbaar gebouw of in een private ruimte of privaat gebouw.
 • DJ-sets of andere acts in de horeca.
 • Eetfestijnen, tenzij er met een veilig afhaalsysteem wordt gewerkt.
 • Buurtfeesten of buurtbijeenkomsten die verder gaan dan de toegelaten sociale bubbel
 • Kermissen.
 • Sportwedstrijden (inclusief oefenwedstrijden) met publiek. Sportwedstrijden (inclusief
  oefenwedstrijden) op de openbare weg.
 • Garageverkopen, gelegenheidsmarkten, handelsbeurzen en ruilbeurzen.
 • Georganiseerde gidsactiviteiten en rondleidingen buiten de sociale bubbel.

“Dit is een moeilijke beslissing, maar een noodzakelijke”, zegt Benjamin Rogiers (Open Vld), waarnemend burgemeester van Herzele (in afwezigheid van burgemeester Johan Van Tittelboom (Open Vld)). “De cijfers en de contactopsporing leren ons dat de besmettingen terug te leiden zijn naar dit soort evenementen. Evenementen waarbij veel mensen samenkomen zijn dus kwetsbare situaties, zeker als deze evenementen een bepaalde dynamiek hebben. Daarom nemen wij onze verantwoordelijkheid.”

“Om het corona-virus te verslaan, moeten we allemaal ons steentje bijdragen”, zegt Jenne De Potter (CD&V), burgemeester van Zottegem. “Wij rekenen erop dat iedereen dit beseft en zich aan deze beslissing zal houden. Vandaag en morgen zullen we dan ook alle organisatoren persoonlijk contacteren.”

Mondmaskers

“We vinden daarnaast dat je buiten moet kunnen ademen”, zegt burgemeester Rogiers. “Daarom kiezen we er niet voor om mondmaskers te verplichten in al onze straten.” Burgemeester Latoir vult aan: “We vragen wel aan iedereen die op ons grondgebied komt om te allen tijde een mondmasker bij zich te hebben en dat te dragen op plaatsen waar zij zelf vinden dat een veilige afstand niet bewaard kan worden én op enkele drukken plaatsen die opgesomd staan op onze websites (www.zottegem.be/Corona).” Deze verplichting gaat in vanaf woensdag 29 juli 2020 en geldt niet voor fietsers, automobilisten en personen jongeren dan 12 jaar.

“We roepen al onze inwoners ook op om de regels strikt te volgen. Alleen zo verslaan we dit virus”, besluit burgemeester De Potter. Die oproep herhalen de burgemeesters ook in een videoboodschap, die vandaag wordt verspreid via de sociale media van de drie lokale besturen.”