Stadsbestuur kondigt versoepeling van een aantal coronamaatregelen aan


Geraardsbergen. Gezien het feit dat de epidemiologische situatie in Geraardsbergen momenteel zeer goed is in Geraardsbergen, heeft het stadsbestuur beslist om een aantal coronamaatregelen te versoepelen. ‘Kleinschalige evenementen mogen op enkele uitzonderingen na voortaan doorgaan’, licht burgemeester Guido De Padt (Open Vld) toe. Activiteiten zoals eetfestijnen, buurtfeesten en kermissen blijven verboden. De politie zal uiteraard streng toezien of de coronamaatregelen strikt worden nageleefd.

Het bestuur van Geraardsbergen legde eind juli een aantal strenge maatregelen op ten gevolge van een verslechterende epidemiologische situatie en de oproep van de virologische experten om de sociale contacten zoveel als mogelijk te verminderen. Als antwoord daarop, schafte Geraardsbergen alle kermissen, evenementen en sportwedstrijden af. Deze afschaffing zou tot 6 september duren en al ge ëvalueerd worden in de tweede helft van augustus.

Guido De Padt: ‘Er wordt vastgesteld dat de epidemiologische situatie momenteel zeer goed is in onze stad, wat niet betekent dat dit niet kan veranderen. We blijven de situatie op de voet opvolgen zodat we tijdig opnieuw kunnen ingrijpen mocht dit nodig zijn.’ Het schepencollege besliste om haar standpunt te versoepelen: kleinschalige evenementen mogen op enkele uitzonderingen na voortaan doorgaan. Daarbij zullen nationale regelgeving en voorwaarden worden opgelegd.

In de voorbije weken kregen we vragen om toch kleinere organisaties te laten doorgaan. We willen daar een positieve respons aan  geven, waarbij we   het liefst hebben dat één en ander in openlucht gebeurt. We willen deze versoepeling een kans geven, omdat we de mensen een uitlaatklep willen bieden in deze moeilijke tijden.’

Optredens, voorstellingen, concerten en  sportwedstrijden kunnen dus opnieuw doorgaan maar onder de strikte voorwaarden zoals beschreven in het Ministerieel Besluit van 28 juli 2020 en de FAQ COVID-19 van 29 juli 2020. Als je een evenement organiseert in Geraardsbergen, moet je dit aanmelden via het digitaal evenementenloket. Organisatoren van evenementen op openbaar domein moeten steeds het COVID Event Protocol volgen. Elke aanvraag bij de stad zal grondig worden getoetst aan het COVID Event Risk Model. Er moet een crowd management plan worden voorgelegd. Voor meer informatie: https://www.geraardsbergen.be/dienst/2707/evenementen

De burgemeester geeft mee dat wanneer zou vastgesteld worden dat de opgelegde voorwaarden niet worden nageleefd, er onmiddellijk een proces-verbaal zal opgesteld worden en men onverbiddelijk de activiteit stillegt, met verbod er nadien nog te organiseren.

Volgende activiteiten zullen nog wel verboden blijven:

  • eetfestijnen, tenzij er met een veilig afhaalsysteem wordt gewerkt;
  • buurtfeesten of -bijeenkomsten die verder gaan dan de toegelaten sociale bubbel;
  • kermissen.

De maatregel geldt tot 30.09.2020.

X