“We doen het nodige om zo snel als mogelijk toekomstige waterschade te vermijden”

Schepen van Openbare Werken Evert De Smet (N-VA) geeft duiding bij de aanpak van de stad Zottegem bij de wateroverlast. Gisteren was daar immers op verschillende plaatsen in Zottegem sprake van. Tot onvrede van de buurtbewoners die het onder andere hebben over problemen die al jaren aanslepen.

Lees via de links hieronder meer over de problemen van gisteren

 

 

Reactie van schepen van Openbare Werken Evert De Smet (N-VA)

“De problematiek op de Kattenberg  is ons goed gekend. Sinds jaren zijn er daar problemen van wateroverlast. De stad heeft in het verleden in de Kattenberg, tussen de Kloosterstraat en de Nelekouter, aanpassingswerken uitgevoerd door het wegprofiel aan te passen en rioolkolken te plaatsen. Om het probleem van wederkerend wateroverlast bij hevige neerslag te achterhalen is het noodzakelijk om een camera-inspectie uit te voeren. Die vraag werd al gesteld aan Farys en men beloofde mij dat dit nog in de loop van de maand augustus zal uitgevoerd worden. Waarschijnlijk zit er ergens een obstructie in de buis door ingroeiende wortels. Met een camera-inspectie kunnen we het probleem lokaliseren en daarna een robot in de buis sturen om de wortels daar weg te frezen. Dat moet al een oplossing op korte termijn betekenen. Om op langere termijn te verhinderen dat het probleem terugkeert, gaan we bekijken wat er nog meer mogelijk is.”

Smalleweg (bovenkant Leeuweriksraat)

“Ook daar een probleem van ingegroeide wortels van een boom in de riolering. Deze worden binnenkort ook weggefreesd. Bovendien zal bij de geplande rioleringswerken aan de Leeuwerikstraat ook de Smalleweg toegevoegd worden. Op die manier vermijden we dat het probleem binnen en paar jaar terugkeert.”

Kasteelstraat

“Het probleem daar is meervoudig. Enerzijds is er te weinig vlotte doorstroming in de riolering. Die wordt op korte termijn aangepakt door Farys door werken in de straat zelf. De volledige vernieuwing en aanleg gescheiden rioolstelsel van Kasteelstraat en Molenkouter stond al op de planning. We zitten binnenkort samen met Farys om het deel van de Kasteelstraat sneller uit te voeren dan gepland. De Molenkouter pakken we dan in de tweede fase aan.”

Ten Ede:  

“Het regenwater moet daar door middel van pompen over de hoger gelegen spoorwegbrug afgevoerd worden naar de Smissenhoek. Farys gaat nakijken of die pompen gisteren op volle toeren moesten draaien of niet. Zo ja, dan kan het zijn dat die pompen moeten verzwaard worden. Zo nee, dan zit het probleem waarschijnlijk hogerop. Farys gaat vandaag of morgen ter plaatse om meer in detail te onderzoeken wat exact het probleem is. Afhankelijk van hun vaststellingen, gaan ze ons een oplossing voorstellen.”

“Het is zeer jammer dat er gisteren mensen schade hebben geleden door die zware regenval. Ik ben zelf ter plaatse gaan kijken bij een aantal bewoners van bovengenoemde straten. Ik sta ook de komende tijd verder in contact met die bewoners. De Stad Zottegem doet er, samen met Farys, alles aan om die problemen in kaart te brengen en oplossingen te laten uitvoeren. Sommige oplossingen kunnen op korte termijn soelaas brengen, andere oplossing gaan spijtig genoeg wat langer duren om uitgevoerd te geraken. Maar we doen het nodige om zo snel als mogelijk toekomstige waterschade te vermijden.”