©Sophie Richez - Carnaval Ninove

Carnaval Ninove gaat jaartje in quarantaine

De coronapandemie dwingt de Ninoofse carnavalisten om de handdoek voor 2021 te gooien. De stad wil nu al duidelijkheid scheppen “in het belang van iedereen die bij carnaval betrokken is”: er zal in 2021 geen Carnaval Ninove zijn.  

“Niemand heeft een glazen bol”, zegt schepen van evenementen Marc Torrekens. “Maar als we de voorspellingen van de virologen mogen geloven, moeten we de vraag durven stellen of het opportuun is om in 2021 het grootste evenement van onze stad te organiseren.” Op een overleg tussen het stadsbestuur en alle carnavalsinstanties bleek dat de meer dan veertig carnavalsgroepen er zich al mee verzoend hebben dat er op zondag 21 februari 2021 geen carnavalstoet door de straten van Ninove zal trekken. De groepen hebben de voorbije weken onder mekaar een bevraging georganiseerd. “We zouden niet liever hebben dan dat we Carnaval Ninove in 2021 onder normale omstandigheden zouden kunnen laten doorgaan, maar we zijn er ons meer en meer van bewust dat dit een utopie zal zijn”, schrijven de carnavalsgroepen in een open brief met het resultaat van die bevraging. Logisch, vindt Pascal Carael, voorzitter van de Karnavalsraad: “De carnavalsgroepen hebben geen middelen om iets op te bouwen, en ze zullen ook de komende maanden geen gelegenheid hebben om eetfestijnen en dat soort activiteiten te organiseren.”

Volgens Eric Herremans van de Prinsencaemere rekenen de carnavalsgroepen wel op een compensatie vanwege de stad. Een vraag waar burgemeester Tania De Jonge wel oren naar heeft: “De stad krijgt extra middelen van de Vlaamse overheid om het lokale cultuurleven in deze coronatijden te ondersteunen. We zoeken uit hoe we met een deel van deze middelen ook de carnavalsgroepen kunnen compenseren.“ De burgemeester vindt het belangrijk dat de stad nu al de knoop door hakt: “Zo verschaffen we duidelijkheid aan iedereen én kunnen we een perspectief op de toekomst meegeven. Want we begrijpen uiteraard dat dit geen fijne beslissing is”.

©Sophie Richez – Pascal Schietecat als nieuwe voorzitter van de stedelijke feestcommissie op 11 november

Andere carnavalsinstanties melden dat ook zij de komende maanden hun activiteiten zullen annuleren, weet voorzitter Pascal Schietecat van de Stedelijke Feestcommissie. “Kindercarnaval gaat in 2021 inderdaad niet door”, zegt Bruno Luysterman namens De Ridders in de Wortelorde. “We kunnen zo’n feest, waar duizend mensen van verschillende generaties samenkomen, onmogelijk veilig organiseren.” Er zal ook geen ‘opening’ op 11 november zijn, geen Prinsaanstelling, geen Nacht van de Carnavalist. Burgemeester De Jonge rekent erop dat er hier en daar toch iets ‘alternatiefs’ kan doorgaan. “We moeten er ook voor zorgen dat groepen de voeling met elkaar en met carnaval niet verliezen. “

©Sophie Richez – Kindercarnaval 2020