Internationaal Beiaardfestival op de Wasteelsbeiaard in de toren van de Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk

Te volgen via livestream

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 13 september 2020 wordt in Brakel een internationaal beiaardfestival georganiseerd. Wegens de coronamaatregelen zijn er geen geleide bezoeken aan de kerk, de schatkamer en de beiaard mogelijk. Daarom werd voor een alternatief gezorgd. De beiaard en de beiaardiers zullen te zien zijn op twee schermen die in de kerk zijn opgesteld. De concerten zullen ook via livestream thuis te volgen zijn via de gemeentelijke website www.brakel.be.

 

Drie beiaardiers concerteren op de beiaard die door Hippolite Wasteels geschonken werd en in 1959 in de toren werd geïnstalleerd. Piet Hamelink bijt de spits af tussen 11.30 uur en 12.30 uur. De Nederlander groeide op in Zeeuws-Vlaanderen en keerde naar zijn geboortegrond terug na zijn pensionering. Hij kreeg een opleiding als beiaardier in Mechelen en hij is thans stadbeiaardier in Axel en Sluis.

Van 13.30 uur tot 15.00 uur concerteert Dominique Wybraeke, stadbeiaardier van Ronse en gewezen stadsbeiaardier van Geraardsbergen. Samen met zijn echtgenote Els Van Den Borre speelt hij ook een aantal nummers 4-handig.

Van 15.30 uur tot 17.00 uur concerteert Ayako Vander Poorten. Ze werd geboren in 1980 in Shimonoseki en groeide op in Japan waar ze haar studies be ëindigde aan de Universiteit van Buitenlandse Studies te Kyoto. Sedert 2007 woont ze in Belgi ë, waar ze in Mechelen haar beiaardopleiding kreeg. Ze volgt er nog de specialisatiegraad aan de beiaardschool Jef Denyn.

X