Doorgedreven samenwerking politie en justitie leidt tot 7 arrestaties i.v.m. criminele feiten stadspark


Ninove. Dankzij een doorgedreven samenwerking tussen de politie en de justitie werden zeven meerder- en minderjarigen — die gelinkt zijn aan de stadsbende Squad94 —  naar aanleiding van verschillende gewelddadige criminele feiten gearresteerd en voor de rechtbank gebracht. Dit leidde tot twee plaatsingen in een gesloten jeugdinstellingen en verschillende andere maatregelen.

Bij het begin van de zomer vonden er in het stadspark van Ninove enkele gewelddadige criminele feiten plaats, gaande van afpersingen, diefstallen met geweld, bedreigingen en opzettelijke slagen en verwondingen. Grondige analyse van de stadscamera’s en grondig onderzoek door de politie van Ninove maakte duidelijk dat het om zowel meerder- als minderjarige jongeren ging. De betrokkenheid met de beruchte stadsbende Squad94 — die de omgeving reeds verschillende jaren terroriseert — ligt voor de hand.

Vuistslagen en voetstampen
De politie: ‘De modus operandi van de bende bestond er in om in groep slachtoffers zaken afhandig te maken en dit gepaard gaande met het uitdelen van vuistslagen en voetstampen. Slachtoffers waren zowel minder- als meerderjarigen, dewelke aanzienlijke fysieke en mentale schade leden. De gepleegde feiten zorgden in die periode voor een serieus onveiligheidsgevoel in het park van Ninove.’

In de aanpak van Squad94 zit een zekere regelmaat: in groep werden slachtoffers bewerkt met vuistslagen en voetstampen. Vervolgens werden waardevolle zaken afhandig gemaakt. Slachtoffers leden ‘aanzienlijke fysieke en mentale schade’. ‘De gepleegde feiten zorgden in die periode voor een serieus onveiligheidsgevoel in het park van Ninove.’

Doorgedreven samenwerking
Doorgedreven politioneel onderzoek en intense samenwerking tussen het jeugdparket van Dendermonde en Halle-Vilvoorde resulteerde in de arrestatie van zeven minderjarige jongeren. Vier onder hen verschenen voor de jeugdrechtbank van Dendermonde. Twee andere voor die van Halle-Vilvoorde. ‘Twee minderjarige hoofdverdachten werden na hun voorleiding initieel in een gesloten jeugdinstelling geplaatst, de andere verdachten kregen een heel aantal voorwaarden opgelegd waaronder een plaatsverbod voor het park van Ninove.’

Verdachten die woonachtig zijn buiten Ninove, krijgen verbod om het grondgebied van Ninove te betreden. Andere meer- en minderjarige verdachten worden door de politie en de justitie verder opgevolgd. Intussen is de rust in het stadspark teruggekeerd. Een doorgedreven opvolging van de stadsbendes blijft noodzakelijk om de veiligheid van de inwoners van Ninove te garanderen.

Julien Borremans

X