Stijging aantal coronabesmetting: Zo goed als al onze gemeenten in gevarenzone

Experts waarschuwen al tijd voor het stijgend aantal coronabesmettingen in België. Ook in onze regio blijkt dat uit de cijfers in vergelijking met vorige week. Zo goed als alle NUUS-gemeenten zitten boven de alarmdrempel en dus in de gevarenzone.  De stijging is het opvallendst in Ninove maar ook Erpe-Mere (89), Haaltert (75), Melle (75), Zwalm (73), Sint-Lievens-Houtem (67), Herzele (66) en Zottegem (64) zitten ver boven de gevarenzone-drempel van 20.

Belangrijk

 • De alarmdrempel ligt op een incidentie van 20. Om die te toetsen wordt het aantal nieuwe besmettingen van de voorbije dagen geëxtrapoleerd naar een inwonersaantal van 100.000. Ninove bijvoorbeeld telt 39.300 inwoners. Geëxtrapoleerd naar 100.000 inwoners worden de 53  geregistreerde besmettingen van de voorbije 14 dagen omgezet naar 135. En dat is meer dan de toegelaten zogenaamde ‘incidentie‘ van 20.
 • Het aantal bevestigde besmettingen geeft slechts een indicatie geeft van de omvang van de epidemie. Het werkelijke aantal ligt vele malen hoger.
 • Het is van belang om naar het reproductiegetal te kijken. Het reproductiegetal wordt ook wel de R-waarde genoemd. Dit getal staat voor het aantal mensen die besmet wordt door elk nieuw geval van COVID-19. Bij de aanvang van de coronacrisis bedroeg dit cijfer 3. Dat wil zeggen dat elke patiënt 3 andere mensen besmette. Kortom, als het reproductiegetal boven de 1 stijgt, neemt de pandemie toe. Als het reproductiegetal onder de 1 zakt, wordt het aantal besmettingen teruggedrongen.
 • Ook niet onbelangrijk. De nieuwe cijfers van Sciensano worden elke dag geüpdatet, maar komen naar verluidt met een vertraging van 2 dagen

In de regio

 • Boven de alarmdrempel:
  • In Ninove waren er de voorbije 14 dagen 53 geregistreerde besmettingen. Dat geeft een incidentie van 135.
  • Erpe-Mere: 18 (89)
  • Herzele: 11 (85)
  • Haaltert: 14 (75)
  • Zwalm: 6 (73)
  • Sint-Lievens-Houtem: 7 (67)
  • Herzele: 12 (66)
  • Zottegem: 17 (64) 
  • Brakel: 8 (54)
  • Oosterzele: 6 (44)
  • Geraardsbergen: 14 (42)
 • Onder de alarmdrempel:
  • Lierde: 1 (15)
  • Horebeke: 0 (0)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X