Initiatieven stad Zottegem die tegemoet komen aan eenzaamheid inwoners

Deze week stelde gemeenteraadslid Lode Bruneel (Open VLD) zich vragen bij de ‘vereenzaming in Zottegem‘. Gevraagd naar een reactie zet schepen van Sociale Zaken Peter Vansintjan (CD&V Zottegem) de initiatieven ter zake van de stad Zottegem op een rijtje.

  • Telefoonactie naar alle 870 alleenstaande 80-plussers in Zottegem: Er werden 452 telefoons uitgevoerd door 14 medewerkers (van Sociaal Huis, CC Zoetegem, SABK, sportdienst en jeugddienst.) Hiervan vroegen 123 senioren om wekelijks te worden teruggebeld door diezelfde medewerker of door een vrijwilliger via platform Zottegem Helpt. Van 269 senioren vonden we geen telnr, deze ontvingen een brief met telefoonnummer waar ze naar konden bellen in geval van hulpvraag. Telnr = dat van LDC, dat is ook na corona nog bereikbaar. 123 senioren namen niet op na minstens 2x op een verschillend tijdstip te hebben geprobeerd. Deze ontvingen dezelfde brief. Inwoners van De Bron niet opgebeld, geen telefoonnummer beschikbaar. Triamant niet iedereen opgebeld, wel veel bezoek en sociale controle door medewerkers van Triamant.
  • Initiatief volhouden: Alle alleenstaande 80-plussers ontvingen begin mei ’20 een kaartje met boodschap van burgemeester en telefoonnummer LDC waar ze konden naar bellen indien ze een (hulp)vraag hadden.
  • Algemene oproep hulpvragen:
    • Hierin staat: Ben je geen 80-plusser, maar maak je wel deel uit van een risicogroep en kan je (extra) ondersteuning gebruiken? Dan kan je jouw hulpvraag doorgeven aan ons. Bel hiervoor naar het nummer 09 364 56 95 (dit kan tijdens weekdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur) of mail naar zottegemhelpt@zottegem.be
  • Contact met mantelzorgers: Versturen infokrant voor mantelzorgers — speciale corona editie (zie bijlage) in samenwerking met !Drops. Het LDC hield onder andere via deze weg contact met de mantelzorgers geregistreerd via het mantelzorgcaf é Zorgstem.
X