“Fietsdoden zijn niet het gevolg van een ongeval. Zij zijn het resultaat van een vastgeroest systeem”

Fietsersbond Zottegem vraagt aan het stadsbestuur om snelheid te maken in het fietsbeleid en zette haar eisenpakket zondag kracht bij met een ‘belgerinkel-actie’ op de Markt van Zottegem.

Op de Markt van Zottegem verzamelde zondag 27/9 tientallen fietsers en sympathisanten. Ook in de rest van Vlaanderen kwamen fietsers samen om actie te voeren voor meer fietsveiligheid en om dringend een versnelling hoger te schakelen en een echt veilig fietsbeleid uit te werken.

“Veilig fietsen zou een grondrecht moeten zijn”, klinkt het bij Fietsersbond Zottegem (klik op link voor meer info). “Fietsdoden zijn niet het gevolg van een ongeval. Zij zijn het resultaat van een vastgeroest systeem. Verander het systeem en zorg dat iedereen veilig van huis naar school en werk kan fietsen.”

De Zottegemse Fietsersbond vraagt om snelheid te maken in het fietsbeleid:

  • Voer snel  effectieve maatregelen  in die de fietsveiligheid bevorderen. Venstertijden voor zwaar vervoer in de schoolomgevingen zijn een perfecte aanpassing die geen grote kosten met zich meebrengen. Richt schoolomgevingen veilig in! Wacht daar niet langer op.

  • Maak van fietsveiligheid een prioriteit bij de lokale politie. Zorg voor  handhaving  van de wegcode, met grote aandacht voor snelheidscontroles in zone 30, fietsstraten en de 1 m afstand bij het inhalen van fietsers. Ook hier geen grote financi ële investeringen, maar op het terrein zal het heel voelbaar zijn. Wacht daar niet langer op.

  • De verhoogde budgetten voor fietsveiligheid moeten snel ingezet worden. De plaatsen waar fietsers niet veilig kunnen fietsen, zijn gekend.  Voer  hier nu de nieuwe  plannen uit. Wacht daar niet langer op.

  • Werk samen met alle betrokken partijen. Luister naar de fietsers. Rem projecten niet langer af omdat oude regels en procedures de fiets nog niet centraal zetten. Wees creatief, verander desnoods die regels. Lever geen half werk. Vertrek daarbij vanuit veilig fietsen en werk vooral samen, over alle administraties heen, met ondersteuning van lokaal beleid, politie en gewestelijk beleid. Maak gebruik van de vele subsidies die er zijn.

  • Verbreed alle  fietssuggestiestroken  van 1,5 m naar 2 m en schilder ze in de juiste kleur. Fietssuggestiestroken zijn wat ze zijn, maak ze breder zodat ze nog meer opvallen. Het kost opnieuw niet veel en het kan bijdragen om de veiligheid te verbeteren.

X