Schendelbeke… bouwwoede zorgt voor stress


Schendelbeke. In de Dagmoedstraat te Schendelbeke starten begin januari 2021 (In het beste geval!) de werken voor een nieuw glazen buurthuis met 14 assistentiewoningen er bovenop. Een aantal buurtbewoners wierp tijdens de voorstelling van de plannen op dat de bouwwoede in het centrum van Schendelbeke tot een parkeer- en mobiliteitsprobleem leidt. Er zijn heel wat woongelegenheden bijgekomen, wat een inflatie aan wagens op zoek naar een parkeerplaats tot gevolg heeft. De nieuwe woongelegenheden bieden parkeerplaatsen aan, maar het aanbod dekt de vraag niet. Daardoor gaan chauffeurs op zoek naar één van de schaarse parkeerplaatsen in de buurt.

Toenemende frustratie
De laatste jaren zijn er in de Dagmoedstraat ongeveer 36 wooneenheden bijgekomen, waaronder 33 appartementen. Reken daarbij de 14 assistentiewoningen die op stapel staan, en men komt aan meer dan 50 wooneenheden extra, voor een straat van een paar 100 meter lang. Door de toenemende verkeersdrukte neemt de frustratie van een aantal bewoners fel toe. ‘Het is erg moeilijk om een parkeerplaats te vinden in de Dagmoedstraat,’ laat een dame weten, ‘Wat verder is er een parking, maar de meeste mensen parkeren hun wagen graag voor de deur.’ Ook de toenemende mobiliteit in de straat zorgt voor de nodige stress.

De komende jaren zal de mobiliteitsdruk op het Schendelbekeplein en de Dagmoedstraat nog fel toenemen. Op de hoek van de Dagmoedstraat worden nog 24 extra wooneenheden met 24 staanplaatsen gepland. Toegegeven. De meeste van de wooneenheden hebben parkeerfaciliteiten. Op de hoek met de Ganzestraat en Kerkborre is er een ruime parking. Maar of dit volstaat om de mobiliteitsdruk te kanaliseren, is zeer de vraag.

Toenemende mobiliteitsstroom
We vervolgen onze weg door de Dagmoedstraat. Een eind voorbij de overweg draaien we de Ooievaarstraat in. We komen in een sociale woonwijk terecht. Het merendeel van de woningen wordt afgewerkt. Een aantal onder hen wordt reeds bewoond. In de toekomst zullen er zeker nog woningen bij komen, want er is nog plaats voor ruim 50 woningen. Ook in dit deel van de Dagmoedstraat zal de verkeersdrukte fel toenemen.

Van de Dagmoedstraat gaan we naar de Sperrestraat. We vervolgen onze weg via de IJsbroekstraat naar de Moenebroekstraat. We rijden de Burgemeester Van Liefferingestraat in, waar een partij gronden werd verkaveld. Intussen staan er ruim 40 woningen…

Iedereen is welkom. De instroom van nieuwe mensen kan verrijkend werken. Gezien de goede ligging van Schendelbeke en de prachtige, pittoreske, groene omgeving zal de druk nog toenemen. Een inwoner vat het zo samen: ‘Goed dat er wat extra leven komt in ons dorp, maar heeft men voldoende over de toenemende mobiliteitsstroom nagedacht?’

Julien Borremans

 

X