Hartverwarmende spreuken voor meer veerkracht – Zottegem

Van 1 tot 10 oktober was het de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Zeg maar de Vlaamse versie van de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Het thema van de 10-daagse — Samen Veerkrachtig — verwijst naar het belang van een helpende hand en een bemoedigend schouderklopje.

Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht. De gezondheidsnetwerkorganisatie Logo Gezond+ lanceerde de
fijne actie ‘Spreuken in het Straatbeeld’ en alle diensten van het domein Welzijn van stad Zottegem zetten mee hun schouders onder het initiatief.

Het Sociaal Huis, Huis van het Kind, Woonzorgcentrum, Dagverzorgingscentrum en Lokaal Dienstencentrum Egmont bundelden hun inspiratie en gingen aan de slag met leuke, grappige en hartverwarmende spreuken op ramen en deuren. Met deze actie willen ze niet alleen een glimlach toveren op het gezicht van mensen maar ook doen nadenken over geestelijke gezondheid en het belang van sociale verbondenheid daarbij.

Veerkracht is dat wat je nodig hebt om je goed in je vel te blijven voelen, ondanks een tegenslag of dip en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Ons leven werd dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus, en dat ging voor velen gepaard met onzekerheid, angst of stress. Veerkracht is meer dan ooit nodig, en dat is precies waar deze actie op inzet.

Steun van anderen is belangrijk wanneer veerkracht in het gedrang komt en je er even door zit. Dit jaar waren er al veel mooie initiatieven van mensen die zorgen voor elkaar en zo zorgen voor veerkracht. Vanuit deze visie gingen de diensten enthousiast aan de slag met het ‘Spreuken in het Straatbeeld’ initiatief, en ook buurtbewoners van het LDC werden betrokken. Het was een geslaagde actie, en vooral een hart onder
de riem en schouderklopje voor bezoekers, bewoners én alle personeelsleden want iedereen stond voor grote uitdagingen dit jaar.
Om het met een spreuk te zeggen: “We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen”. Er voor elkaar zijn is ontzettend belangrijk en kan op veel verschillende manieren: tijd maken voor een babbel, luisteren naar iemand die het even moeilijk heeft, zomaar een lief kaartje sturen,… het zit vaak in de kleine dingen! Doe jij mee? Dan geven we graag nog een paar leuke spreuken mee ter inspiratie:

“Ik hou ontsmettend veel van jou”

“Jouw lach maakt mijn dag.”

“Kom binnen met een blij gemoed, dat doet iedereen goed.“

“Zelfs als niemand je dat zegt, hou je mee de wereld recht”