Gewezen belastinggebouw wordt nieuw coronacentrum Geraardsbergen


Geraardsbergen. Het testcentrum COVID-19 in Geraardsbergen verhuist vanaf vandaag naar het vroegere belastingkantoor in de Abdijstraat 8. Mogelijks besmette pati ënten die doorverwezen zijn door hun huisarts worden dan ook niet langer getest in het A.S.Z. Geraardsbergen. Het nieuwe testcentrum heeft een grotere ontvangstcapaciteit, wat enerzijds de pati ënten meer comfort biedt en tegelijkertijd het A.S.Z. voor een deel ontlast.

Naar het testcentrum na doorverwijzing van huisarts of contact tracing

Wie symptomen vertoont of een hoog risico op besmetting heeft (door nauwe contacten met besmette personen), moet eerst zijn of haar huisarts contacteren. Het is de huisarts die al dan niet zal doorverwijzen naar een testcentrum. Ook wie via het systeem van contact tracing een (PCR) code krijgt om zich te laten testen, kan zich aanmelden bij het centrum. Op eigen initiatief kunnen burgers er echter niet terecht.
Wie doorverwezen wordt, kan op volgende dagen en uren terecht in de Abdijstraat 8 in Geraardsbergen:

  • maandag tot vrijdag: 9 tot 13 uur
  • zaterdag, zondag en feestdagen: 10 tot 13 uur

In de namiddag gebeuren de testen in Ninove (Onderwijslaan 75, vroeger politiecommissariaat) en dit telkens van 13.30 tot 16.30 uur, van maandag tot en met zondag. De Lokale Diensten van Geraardsbergen en Ninove bieden op die manier een constante dienstverlening naar de burger toe.

Reguliere zorg gaat door

Het A.S.Z. Geraardsbergen blijft volop inzetten op een kwalitatieve en veilige zorg. Spoedgevallen en geplande hospitalisaties en operaties gaan door. Pati ënten die voor deze zaken naar het ziekenhuis komen, moeten eveneens getest worden. Deze test wordt in het ziekenhuis zelf afgenomen.

Brede ondersteuning

De testcentra zijn een initiatief van de huisartsenkring en worden door hen administratief en medisch gecoördineerd. Het testcentrum in Geraardsbergen werd in eerste instantie opgezet in samenwerking met de spoeddienst van het A.S.Z. Geraardsbergen. Het Lokaal Bestuur van Geraardsbergen heeft nu in een tweede fase het vroegere belastingkantoor ter beschikking gesteld en staat ook in voor logistieke ondersteuning.

De zorgverleners in de frontlinie worden bijgestaan door de eerstelijnszones, onder andere via het Meldpunt voor huisartsen van pati ënten met een COVID-19 besmetting in een kwetsbare situatie: https://www.geraardsbergen.be/meldpunt-voor-huisartsen-van-patienten-met-een-covid-19-besmetting-in-een-kwetsbare-situatie.

Burgemeester Guido De Padt is tevreden: “We zijn opgetogen dat er een overeenkomst kon worden bereikt met de Regie der Gebouwen, eigenaar van het gebouw waarin de testen worden uitgevoerd. Ook de samenwerking met Ninove is een goede zaak.”