Straks is het winteruur : zondag slapen we uurtje meer

Winteruur begint op zondag, 25 Oktober 2020 om 3 uur 's nachts.

In tijden van corona crisis zo men vergeten dat wij dit weekend overschakelen maar de wintertijd, zaterdag op zondag nacht draaien wij de klok een uurtje  terug  3 uur word  2 uur.

Winteruur in Belgi ë gaat zoals ieder jaar in de nacht van zaterdag op zondag van het laatste weekend van oktober in. Een handig ezelsbruggetje dat je hierbij kan helpen is dat de de klok een uur  achteruit  gaat als het weer (want het wordt winter) ook ‘achteruit’ gaat. Als het uur in gaat moet je dus je klok een uur achteruit verzetten.

Het winteruur wordt ook wel de ‘wintertijd’ genoemd en duurt 5 maanden. Dit is door de Europese commissie vastgesteld. Officieel moet je de klok om 3 uur ’s nachts een uur terugzetten, maar je kunt dit natuurlijk ook doen als je naar bed gaat of de volgende dag opstaat. Als je het in ieder geval maar niet vergeet!

Als sinds de eerste wereldoorlog werken we in Belgi ë regelmatig met een zomeruur en winteruur en sinds 1996 is het structureel vastgelegd volgens Europese richtlijnen. Niet iedereen is hier even blij mee, er zijn mensen die het vervelend vinden omdat hun bioritme in de war raakt door het achteruit zetten van de klok.